Tygřice Milashki je novou obyvatelkou plzeňské zoo

10. červen 2021 15:40, aktualizováno

Šestiletá samice tygra ussurijského přicestovala do Plzně z anglického Woburnu, zoo se tak po delším čekání podařilo najít vhodnou partnerku pro zdejšího samce Tibera.

Půvabnou tygřici můžete vidět ve zmodernizovaném výběhu, kde vznikly například nové odpočinkové terasy. Hledání vhodné partnerky pro Tibera nebylo snadné, jak vysvětlil mluvčí zoo Martin Vobruba. „Těch 6 tygrů, které jsme získávali za posledních 20 let, jsme hledali dosti složitě. Milashki jsme získávali dva roky, dorazila v prosinci v době té největší koronakrize, ještě nás čekala rekonstrukce výběhu, proto jsme s představením čekali na červen,“ popsal.

Tygři jsou v plzeňské zoo od 70. let

Tygřici bude v září šest let, zatímco Tiber je ročník 2012. Milashki přijela v anglického Woburnu odkud je i její bratr. „Tygři vždy mezi 1. a 5. rokem života cestují z místa svého rodiště a v další zoo se pak dožijí třeba 20 let,“ řekl Vobruba. Výběr samičky musel být podle něj schválený koordinátorem evropského záchranného programu. Tygr musí být také uvedený v mezinárodní plemenné knize. „Tygrů s rodokmenem a původem je v lidské péči kolem tisícovky, takže se ve výběru zohledňuje věk a vylučuje se případná příbuznost,“ dodal mluvčí zoo.

Tygřice Milashki

Historie chovu tygrů v plzeňské zoo sahá do 70. let. Historie chovu lvů, pum a levhartů a jaguárů je o něco starší. „Možná si všichni vzpomenou na legendární tygří pár César a Jenny, nebo se jim také říkalo Matěj a Máňa. Žili v pavilonu šelem, kde se nepodařilo odchovat mládě, tygři se úspěšně rozmnožili až v přírodním výběhu,“ připomněl Martin Vobruba.

Každý má svůj bazén

Tygrům se v plzeňské zoo daří dobře, mají k dispozici lesnaté údolí. Ve zmodernizovaném výběhu teď přibyly keře a stromy, skalky a v horním výběhu bazén, aby tygr a tygřice měli každý svůj. Tygři totiž nejsou párová zvířata a budou žít odděleně.

Tygr se podle Martina Vobruby musí vyčekat. „Oni vyhledávají stín, rádi si zaplavou, spíš ale tygra uvidíte ráno, když je chládek, to se vyloženě předvádějí,“ vysvětlil. „Podle sociálních sítí vidíme, že někteří lidé mají na tygry štěstí a uloví hezkou fotku,“ doplnil.

Sledujte internet, chystají se akce

Od 12. dubna proběhlo několik rozvolnění protiepidemických opatření, nyní platí pouze omezení kapacity uvnitř v pavilonech, do pavilonu může 1 osoba na 15 metrů čtverečních, a to s respirátorem. Pro vstup do zoo není nutný žádný covid test. „Návštěvníci se k nám vrátili, máme z nich radost a plánujeme naše tradiční akce. Sledujte web a sociální sítě, zahrada je krásně rozkvetlá a stojí za návštěvu,“ uzavřel mluvčí.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio