U fakultní nemocnice se budou sázet slunečnice. Je tu Den roztroušené sklerózy

Světový den roztroušené sklerózy si 30. května připomeneme v celé republice a samozřejmě také v Plzni, kde se ve čtvrtek budou sázet slunečnice.

Slunečnice je symbolem Světového dne roztroušené sklerózy. Regionální organizace Roska Plzeň společně s Nadačním fondem Impuls a Neurologickou klinikou FN Plzeň zvou širokou veřejnost na happening pro podporu osvěty vážné nemoci – roztroušené sklerózy.

Osvětový projekt nenásilným způsobem – vysazováním slunečnic v mnoha místech ČR - poukazuje na to, že lidé s roztroušenou sklerózou žijí svůj život s diagnózou nevyléčitelného onemocnění a vyzývá k podpoře takto nemocných, upozorňuje na úskalí této nemoci mladé lidi, kteří se s ní doposud nesetkali a pro něž tato informace může znamenat zásadní rozdíl v kvalitě jejich dalšího života.

Předseda Unie Roska Petr Šindelář říká, že slunečnice není jen symbol, ale hlavně naděje. Lidé mohou přijít ve čtvrtek 25. května ve 13 hodin před lékárnu u hlavního vstupu do Fakultní nemocnice Lochotín. Je tam zelená plocha, kde připravené slunečnice můžete pomoci vysadit.

Proč slunečnice?

Kdysi prý vznikla krásná legenda. Jadérka slunečnic představují jednotlivé nemocné - každý z nich je jedinečný v boji se zákeřnou nemocí. Okvětní lístky slunečnice potom neziskový sektor, NF IMPULS a jednotlivé pacientské organizace. Stonek představuje zdravou populaci, o níž se potřebují lidé s „ereskou“ (rozstroušená skleróza), opřít. Listy na stoncích znázorňují podané pomocné ruce. Zavřené, sklopené hlavičky nočních slunečnic jsou problémy, které s RS přichází. Každé ráno otáčí slunečnice hlavu za sluncem, jde vstříc nové naději, tak jako lidé s RS doufají v lék, který nemoc vyléčí.

RS je nemoc mladých lidí. Průměrný věk, kdy je diagnostikována je 29 let (přesně 29,5); ale nevyhýbá se ani dětem do 15 let (v ČR 30 dětí). A možná to je ten správný začátek, pomoci lidem kolem nás začít o "eresce" přemýšlet jinak, vidět konkrétní lidi, a odtud je jenom kousek k dalším věcem. Jako je podpora, zastání a pomoc na místech, kde se rozhoduje o budoucnosti.

Spustit audio