U Horní Kamenice se opravuje Srbický potok. To se ale nelíbí některým místním zemědělcům

16. březen 2020 09:10

Tvrdí, že úpravy, které dělá Povodí Vltavy, odporují principům zadržování vody v přírodě. Obávají se, že zmizí voda z krajiny a s ní i živočichové, jako ledňáček nebo vydra.

Proti úpravám na Srbickém potoku je zemědělec Jan Kreysa starší, jehož rodina v Horní Kamenici hospodaří zhruba 400 let. Podle něj bylo před 40 lety dno i břehy Srbického potoka vydlážděné a tok se částečně narovnal. Voda si ale znovu místy našla původní cestu a vznikly různé zátoky nebo tůňky a také kus lužního lesa, což je podle pana Kreysy správné a přirozené. Teď se obává, že by meandry, jež si příroda sama vytvořila, mohly kvůli opravám znovu zmizet.

Podle Povodí Vltavy současné odvodnění pozemků na Srbickém potoce není funkční, proto se na podnět některých zemědělců opravuje.

„Nejedná se o žádnou investiční akci, kde vzniká něco nového, ale pouze dochází k opravě stávajícího vodního toku. Dělá se to na popud uživatelů pozemků AGRO Staňkov. Tyto pozemky jsou meliorovány a potok sloužil jako recipient pro odvodnění pozemků. Toto odvodnění už ale není funkční, a proto se vodní tok opravuje,“ řekl ředitel závodu Berounka v Plzni Miloň Kučera.

Z celé dvou a půl kilometrové délky potoka je podle Miloně Kučery zhruba 70 procent bezzásahových. To znamená, že Povodí Vltavy nezasahuje do koryta toku, ale pouze provádí výchovné probírky břehových porostů. „Na zbývajících třiceti procentech se vůbec nezpevňuje dno, pouze se zabezpečuje pata svahu, případně ten svah, aby nedocházelo k výmolům a dalším poškozením pozemků. Bude se dělat i nátok do starého koryta, vytvoření jakéhosi mokřadu a lužního lesa,“ doplnil Kučera.

Věc šetří i Česká inspekce životního prostředí

Na podnět rodiny Kreysů se opravou Srbického potoka zabývá i Česká inspekce životního prostředí. „Ano na místě jsme byli dvakrát, protože jsme obdrželi podnět. Vzhledem k tomu, že právě probíhá kontrola, tak vám nemůžu podat žádné další informace,“ uvedla ředitelka plzeňské pobočky České inspekce životního prostředí Petra Horčicová.

Mezitím pokročila i jednání mezi Povodím Vltavy a zemědělci. „Bylo dohodnuto, že Povodí Vltavy státní podnik bude iniciovat vybudování poldru a v podstatě protipovodňové řešení na ochránění obce Horní Kamenice,“ uzavřel znovu Miloň Kučera z Povodí Vltavy.

Oprava Srbického potoka má být hotová do června. Další jednání o případných poldrech by měla následovat ještě letos.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio