U Krašovic a Trnové má vzniknout nový kaolínový důl, obyvatelé se bojí hluku i dopadů na životní prostředí

4. únor 2023 11:15, aktualizováno

Hluk, prach a chybějící voda. I to patří k životu poblíž dolů. A přesně toho se teď obávají lidé z Krašovic a Trnové na severním Plzeňsku. V bezprostřední blízkosti obou obcí má totiž vniknout nový kaolínový důl.

Hranice lomu má končit přibližně 200 metrů od prvních domů. Těžit by se mohlo za necelých deset let a to více než 11 milionů tun kaolínu ročně. Kromě samotného kaolínu by šlo také o písek a štěrk. Obce jsou ale proti. Nedávné referendum ohledně záměru společnosti LB Minerals z Horní Břízy vyznělo jednoznačně – lidé důl odmítli a zároveň začali podepisovat petici. „Kvůli dolu bychom přišli například o krásný nově vysázený les,“ uvádí starosta Krašovic Karel Limberk.

Záměr společnosti LB Minerals doputoval na obecní úřady obou obcí minulý rok v květnu. Na vyjádření dostalo vedení jeden měsíc, i v této krátké době ale dokázalo najít řadu problematických aspektů. „Vadí nám zásah do spodních vod, prach, hluk a v neposlední řadě nedostatečná meteorologická studie,“ prozrazuje místostarostka Krašovic Dana Täglová.

Vyjádření zástupců LB Minerals se bohužel nepodařilo získat, vedení Krašovic nicméně připouští, že společnost obci pomáhá a o zřízení dolu s ní jedná. Poslední setkání proběhlo před Vánoci a diskutovalo se o vybudování protihlukových valů nebo zlepšení protiprachových opatření. Společnost také nabízí například zkrácení provozních hodin či těžebního období nebo revitalizaci území.

Celý projekt je každopádně na samotném počátku, aktuálně záměr posuzuje Ministerstvo životního prostředí. Dle mluvčí ministerstva Lucie Ješátkové je stále veden proces EIA, tedy vyhodnocení vlivu na životní prostředí. Oznamovateli byla už v červenci 2022 vrácena dokumentace k doplnění, k němu ale zatím nedošlo. Navíc je třeba zdůraznit, že stanovisko EIA není zároveň povolení k těžbě – to vydává báňský úřad.

Nyní tedy všichni čekají, až společnost LB Minerals svůj záměr upraví dle požadavků. Pak se k němu mohou dotčené obce opět vyjádřit.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio