U Nepomuku se staví soběstačný domek. Využívá přirozeného vodního koloběhu

28. květen 2020

Všechno spojené s bydlením něco stojí, nejenom energie jako plyn, elektřina, topení, ale také voda. Tepelně soběstačný domek si za Nepomukem bude stavět energetický poradce Václav Šváb. Vody v krajině je stále méně, a proto se ji rozhodl maximálně využít do přirozeného vodního koloběhu. Vyjma nákladů na stavbu kořenové čistírny odpadních vod vodné a stočné platit nebude. U této čistírny o rozměrech 3x4 metry a hluboké něco přes metr se s ním zastavil redaktor Jiří Šobr.

Odpadní vody soběstačného domu potečou do šesti komorového septiku. Přetékáním z jedné komory do druhé se odpadní voda stabilizuje a vyteče na vertikální filtr kořenové čistírny. Hlavní trubka se bude rozvádět do stran perforovanými trubkami. Voda bude natékat na kačírkový filtr, ve kterém budou rostliny. Voda se bude postupně prosakovat dolů a rostliny budou odstraňovat biologické znečistění a částečně dusík a fosfor.

Do kanalizace tak Václav Šváb odvádět vodu nebude. Veškerá voda, která se na pozemku získá, včetně té dešťové se střech nebo z vrtané studny, se vrátí zpět na pozemek. „Dešťovou vodou budeme zalévat záhony a skleník, přečištěnou vodu z čistírny použijeme na zalévání stromů a keřů. Přebytek vody půjde do zásaku u skleníku, kde se opět vsákne do země. Bude to takový uzavřený koloběh vody. To je právě to důležité, vodu neodvádět do kanalizace a řek, ale vracet ji zpět na pozemek,“ říká Václav Šváb.

Studna, pumpa na vodu, zahrada

Pozemek, na kterém se tepelně soběstačný domek staví, je na kopci. Do budoucna tak hrozí, že voda ze studny zmizí. „Strach, že voda dojde, máme. Právě proto tento systém budujeme, abychom ji co nejvíce vrátili. S vodou budeme maximálně šetřit,“ říká majitel domku. Dům bude mít dva rozvody vody, jeden na užitkovou vodu sloužící na splachování toalet, úklid a praní a druhý pro vodu pitnou.

Celek, tedy kořenová čistírna a systém na likvidaci odpadních vod, vyjde podle projektu na 200 000 Kč. „Tuto cenu ale můžete hodně srazit, když přidáte ruku k dílu. Nejdražší jsou nádrže septiku, které si musíte nechat vyrobit. Jinak vše svépomocí zvládnete sami,“ říká Václav Šváb. Podle předběžných propočtů a průměrné spotřeby vody počítá majitel domu pouze s vyvezením kalů ze dna septiku jednou za dva až tři roky, za vodné a stočné platit nebude.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.