Úbytku lyžařů se obávají provozovatelé vleků na Šumavě. Připravují se na úsporná opatření

15. září 2022 19:35, aktualizováno

Šetřit, zasněžovat jen při silnějších mrazech a případně vyrábět umělý sníh jen na vybraných sjezdovkách. Tak chtějí na růst cen energií reagovat lyžařské areály na Šumavě. Obávají se ale i toho, že na hory letos přijede méně lyžařů.

Alpalouka

Provozovatelé lyžařských areálů na Šumavě se na nadcházející sezonu připravují jako jiné roky a shodují se v tom, že případná opatření budou zavádět až podle aktuální situace. Třeba v areálu Alpalouka seřizoval technik náběh lana, prováděla se údržba všech kladek a vahadel a prořezávání stromů. „Musíme vyměnit lano na velkém vleku, protože rentgen ukázal, že už je opotřebované,“ popsal předseda Tělovýchovné jednoty Tatran Václav Nový.

Zasněžovat se podle něj stejně jako v minulých letech chystají, ale jen při mrazech pod mínus pět stupňů celsia. „Máme také připravenou variantu, že bychom jezdili třeba pomaleji, abychom ušetřili energii, nebo že by se vlek na část dne vypínal,“ uvažoval.

Údržba vleku na Alpalouce

Energie jsou také největším provozním nákladem nedalekého areálu Špičák. „V zimě tvoří 30 až 40 % provozních nákladů, především na zasněžování a vytápění budov,“ uvedl provozní ředitel Vladimír Kasík. Dodal, že cenu elektřiny má areál naštěstí do konce příštího roku. Také ostatní oslovené areály se budou snažit neomezovat služby, třeba v areálu Nad Nádražím se provozovatelé obávají, že bude na hory jezdit méně lidí. V takovém případě by zasněžovali jen část areálu.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio