Učni a tovaryši houslařského řemesla změřili své umění

V Lubech u Chebu skončila první mezinárodní houslařská soutěž učňů a tovaryšů. S nápadem na ni přišli studenti lubského středního odborného učiliště a idea získala podporu učitelů školy a také příznivců houslařského řemesla. Soutěže se z 25 přihlášených nakonec zúčastnilo 17. V Lubech se vedle účastníků z Česka na klání setkali učni a tovaryši z Anglie, Japonska, Slovenska a Německa .

V Lubech jste mohli potkat také mistry houslaře Tomáše Pilaře z Hradce Králové, Jana Špidlena a nebo Daniela Berdycha z Prahy. Soutěžící museli sebou do Lubů přivést vlastnoručně vyrobené housle podle modelů houslařských mistrů Stradivariho nebo Quarneriho. U nástrojů se posuzovalo nejen řemeslné zpracování, ale také jejich zvuk.

Výroba houslí

Soutěž vyhrál díky svému umu Japonec Akira Takahashi, který studuje v italské Cremoně . Nejlépe ze všech zúčastněných totiž ovládá řemeslo. To dokázal nejen na nástroji, který vyrobil a přivezl do Lubů, ale také v soutěžních disciplínách jako ořezávání desky podle modelu a zaměřování rezonančního otvoru zvaného efo. Za první místo si odnesl 500 euro, smyčec a tři sady špičkových strun. Druhé místo vybojovala Angličanka Kim Bakerová, která je na učení v německém Markneukirchenu. Třetí pozici obsadil externí student lubského učiliště Petr Hušek z Hradce Králové. Jeho housle podle vyjádření poroty měly nejlepší zvuk. V mezinárodní konkurenci uspěl také student houslařského učiliště v Lubech, Josef Pečenka, který skončil na pátém místě.

Houslař
autor: Dana Rampáčková
Spustit audio