Udělejte dobrou věc. Přijďte se dnes zapsat do registru dárců kostní dřeně na ZČU

21. září 2021 09:04, aktualizováno

Západočeská univerzita v Plzni slaví v těchto dnech 30. výročí svého založení. Kromě narozeninového zábavného programu, ale připravila také akci, která může pomoci zachránit lidské životy. V univerzitním kampusu na Borech se dnes od tří hodin odpoledne uskuteční nábor do registru dárců kostní dřeně.

Zapojit se mohou nejen studenti a zaměstnanci ZČU, ale také veřejnost. Pro vstup do registru musí splnit jen několik kritérií. „Jedním z nich je věk, a to mezi 18 a 35 lety, dále dobrý zdravotní stav a hmotnost nad padesát kilogramů,“ řekla mluvčí Českého národního registru dárců dřeně Klára Conková.

Zápis do registru je velmi rychlý. Postačí vám na něj deset až patnáct minut. „S našimi pracovníky vyplníte zdravotní dotazník, případně ho s nimi proberete, zda jste skutečně vhodným adeptem k zápisu do registru. Sami si potom speciálními štětičkami vytřete dutinu ústní,“ popsala Klára Conková.

Práci registru v uplynulém období komplikovala pandemie

Kvůli protiepidemickým opatřením nebylo možné provádět nábory. Podle Kláry Conkové byl pokles počtu nových dárců hodně výrazný. „V letech před covidem jsme ročně nabrali zhruba deset tisíc nových mladých lidí, loni to bylo něco málo přes pět tisíc a letos ty výhledy nejsou o moc lepší. My ale budeme rádi, když čísla nebudou klesat a i letos k nám vstoupí přes pět tisíc lidí,“ doplnila mluvčí.

Kromě Západočeské univerzity v Plzni chystá Český národní registr dárců dřeně na podzim náborové akce v Plzeňském kraji také v Sušici, Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Tachově. Kromě toho se mohou noví dárci hlásit i ve Fakultní nemocnici v Plzni, a to každý všední den od 9 do 13 hodin. Bližší informace k náborovým akcím najdou zájemci na webových stránkách www.kostnidren.cz.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio