Úklid ptačích budek na zimu

15. říjen 2002
Dobrá rada

Je podzim, doba úklidu zahrádek, při kterém bychom neměli zapomenout i na úklid ptačích budek. Ptáci, kteří chránili naše zahrady před obtížným hmyzem a škůdci už odletěli do teplých krajin. Měli bychom uklidit jejich obydlí.

Makoň: Doporučuji všem zahrádkářům a milovníkům přírody budku vyčistit, vyndat staré hnízdo a připravit je na následující sezónu. Nepodceňoval bych to, v okamžiku, kdy nám zamrzne, těžko s hnízdem hneme, ptáci už v únoru hledají, kde by hnízdili, tak aby to měli připravené a zbytečně je pak nerušili.

Radí Karel Makoň z Dobrovolného ekologického spolku ochránců ptactva v Plzni. Až budete ptačí budku opravovat, nezapomeňte ji ochránit proti povětrnostním vlivům vhodným nátěrem.

Makoň: Pro ptáky by měl být bezpečný, nejedovatý, nelepivý, ideální jsou vodou ředitelné barvy, které jsou odolné proti dešti, slunci, mrazu.

Pokud se stalo, že se do vaší budky žádný opeřenec nenastěhoval, mohl mít různé důvody.

Makoň: V budce mohou být vosy, sršně, strakapoud, kterému se vletový otvor nezdál a přitesal si ho.

Dalším důvodem může být její konstrukce a umístění.

Makoň: Všichni si myslí, že ptáci jdou na tyčky třeba umístěné dva metry nad strom. Budka musí mít určité parametry, dostatečně větratelná, určité rozměry, vhodný vletový otvor, umístění na vhodném místě.

Přes zimu máte dostatek času vyrobit ptačí budku novou. Odbornou literaturu najdete v knihovnách a rádi pomohou i členové České ornitologické společnosti, kteří mají své zástupce v každém kraji nebo místní ochránci přírody.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu