Ukrajinské děti u nás hrají na hudební nástroje, chodí na tanec i do výtvarky

7. říjen 2022 19:12, aktualizováno

Některé děti ukrajinských válečných běženců už začaly chodit do škol a školek. K jejich začlenění mezi vrstevníky pomáhají i různé volnočasové aktivity. Třeba ve Středisku volného času Radovánek se od začátku školního roku do různých kroužků zapsalo 35 dětí a další se hlásí.

Trénink sportovního cheerleadingu

K začlenění ukrajinských dětí mezi své vrstevníky může pomoci i navštěvování různých kroužků a volnočasových aktivit. Děti najdou společnou zálibu a může tak mezi nimi lépe probíhat komunikace, díky které se budou také zlepšovat v českém jazyce. České a ukrajinské děti si tak mohou předávat různé zkušenosti a mohou tak lépe pochopit rozdílné kultury dvou zemí.

Trénink sportovního cheerleadingu

„V letošním roce evidujeme více jak dvojnásobný zájem ukrajinských dětí, ale nejde o žádná velká čísla,“ sdělil zástupce ředitelky pro pedagogickou a právní činnost plzeňského centra Radovánek Milan Severa. Celkově se do kroužků přihlásilo asi 35 dětí a další se zapisují. V nabídce jsou taneční, sportovní, technické i umělecké kroužky.

Také v Základní umělecké škole Jindřicha Jindřicha v Domažlicích mají aktuálně v kroužcích 6 dětí z Ukrajiny. „Dvě chodí do výtvarného oboru a zbylé čtyři do hudebního oboru na housle, klavír, zpěv a kytaru. Je to pro ně možnost se dostat třeba do jiného okruhu lidí, než mají na základní škole,“ potvrdil ředitel Josef Kuneš. Ukrajinské děti se poměrně rychle učí českému jazyku. Ke společnému dorozumění se ale stále využívá i posunků, mimiky a náčrtků ale také třeba anglického jazyka.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio