Ukrajování a napichování sýra ze společného prkénka má své pravidlo. Znáte ho?

19. říjen 2025

Sýr má mnoho tvarů a mnoho způsobů servírování. Může být podávaný na kostičky – jakoby na sousta, může to být plátkový sýr, někdy je přinesen podnos, na kterém jsou kusy sýr i nožík. Jak se k tomu postavit? Radí Ladislav Špaček.

Především musíme sýr umět správně naservírovat hostům. Máme-li návštěvu nebo jsme v restauraci, pak se správný servis očekává. Sýr nám můžou přinést na dřevěné nebo kameninové míse a přiloženým nožíkem si nakrájíme příslušné kousky sýra a přeneseme si je na svůj dezertní talířek.

Nemůžeme si na společném prkénku ukrojit svůj kousek sýra, uchopit svoji vidličku, byť je čistá a zatím nepoužitá, a sýr ze společného prkénka si napíchnout a vložit do úst.

My si musíme ze společné nabídky sýrů udělat vlastní pokrm. To znamená, že si přeneseme kousky sýra, které jsme si vybrali, a pak už pracujeme se svojí porcí na svém talířku.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

Spustit audio