Uložit do sucha nestačí. Poradíme, jak připravit zahradní techniku na zimu

15. říjen 2020

Už brzy budeme muset travní sekačku i křovinořez uložit k zimnímu spánku. Jak tyto pomocníky se spalovacími motory na zimu připravit, vedle suchého místa, kam je odložíme? To zajímalo Jiřího Šobra u prodejce zahradní techniky a servisního technika Michala Zbráše v Plzni na Roudné.

„Já bych začal u paliva. Tím, že se do něj přidávají biosložky, máme s ním čím dál tím větší problémy. Z Naturalu 95 se uvolňují různé složky, které působí nepříznivě. Jednak zanáší palivový systém, tak likviduje palivové hadičky a membrány a mnoho dalšího,“ říká Michal Zbráš.

Bez problému není ani 100 oktanový benzín. „Tam je to o trochu lepší, i když do některých 100 oktanových benzínů je přidáno více biosložky a zmíněné závady se také projevují. Tento benzín ale vydrží i přes měsíc, na rozdíl od klasického Naturalu 95. Zimní odstávka je ale delší než měsíc. Proto bych ho doporučil také vyjet nebo vypustit a dojet v autě,“ radí servisní technik. „ Naopak Aspen vydrží i přes 2 roky. Ten opravdu funguje, i když je dražší,“ dodává.

Vyjet palivo, očistit a uložit do sucha

Pozornost bychom měli věnovat také oleji v sekačkách. „Olej u sekaček se většinou mění po 30 moto hodinách. Zhruba po 30 vyjetých nádržkách benzínu. Dřívější výměnou oleje ale nic nezkazíte. Je lepší ho vyměnit už nyní (samozřejmě zahřátý), protože už v něm jsou určité složky, které působí nepříznivě na motorovou část. U travních sekaček, pokud cítíte vibrace řídítek, nechte zkontrolovat, vyvážit a naostřit nůž, případně zkontrolujte i hřídel od motoru, jestli není ohnutá nebo jinak poškozená. Servisy teď mají na tyto práce dost času na rozdíl od jarní sezóny,“ říká Michal Zbráš.

Sekačka na trávu

„U všech dalších zahradních pomocníků se spalovacími motory platí – vyjet palivo, na zimu je důkladně očistit a pokud možno suché je uložit do suché místnosti. Abychom je mohli na jaře začít bez problémů používat,“ doporučuje. „U křovinořezů pak ještě namažte kloub mazivem, který doporučuje výrobce. Zkontrolujete si tak, že tam není například voda a že vše funguje jak má,“ dodává.

Pozor na ekologické oleje

U řetězových motorových pil zkontrolujte řetěz a lištu, případně je nechte naostřit a vyměnit. „Všechny tyto věci se vyplatí udělat nyní. Pozor ale na ekologické oleje, které se používají na mazání řetězu a lišty. Mohou přes zimu zatuhnout a způsobit spoustu problémů,“ upozorňuje servisní technik Michal Zbráš a dodává, co se může stát s pilou, ve které se ponechá ekologický olej. „Přes zimu řetěz zatuhne, špatně se pohybuje, je slepený. Na olejovém čerpadle se většinou zalepí pístek, který přestane fungovat. Pokud to nepůjde vyčistit, tak se musí měnit celé olejové čerpadlo a oprava vyjde na 1500 Kč a více.“

Z tohoto důvodu doporučuje ekologický olej vylít a nádržku propláchnout petrolejem nebo benzínem. „Je lepší do nádržky nalít běžné minerální oleje na mazání řetězů. Zakonzervuje ji na zimu. Tento olej vydrží v pile bez problémů i několik let,“ uzavírá.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio