Uložte okrasnou zahradu k zimnímu spánku

25. listopad 2016

Abychom se z naší okrasné zahrady mohli příští rok znovu těšit, je nutné se o ni na podzim dobře postarat. Zimu pak přečká bez úhony a od jara nám zase bude dělat radost.

Přezimující trvalky

Přezimující odkvetlé trvalky nenecháváme jejich osudu, budou nám věčné, když odkvetlé části ostříháme. Pokud se jedná o trvalky zatahující na zimu, zastřihneme je až u země.

Cibuloviny a hlíznaté rostliny

V září vysazené cibuloviny můžeme před zimou zakrýt chvojím, na jaře se nám odmění krásnými květy. Zapotřebí je to zejména v oblastech, kde bývají holomrazy. Nepřezimující druhy cibulovin a hlíznatých rostlin vyjmeme ze země a uložíme na chráněném chladném místě, kde nemrzne. Jde o to, aby nenamrzly, nezplesnivěly nebo nám je přes zimu nezlikvidovali hlodavci.

Zimní zakrytí

Chvojím nebo netkanou bílou textilií, která odpuzuje světlo, přikrýváme také bylinky a náchylnější, obvykle u nás nepůvodní, rostliny. Týká se to např. vzrostlých bougainvilleí. Rozhodně k přikrytí na zimu nepoužíváme igelit, drží se pod ním vlhkost a rostliny se pak zapařují a hnijí. Přijatelná je pytlovina.

Okrasné listnaté keře

Okrasné keře, které nám zjara dělají parádu květy nebo novými výhony, před zimou zastřihneme přibližně o polovinu délky. Až na cizokrajné výjimky se okrasné keře zpravidla nepřikrývají. Ve vyšších polohách řez odložíme na časné jaro.

Jehličnany

Chceme, aby nám jehličnany po zimě prorezly? Určitě ne. Proto musíme včas zajistit jejich dostatečnou výživu. Zejména konifery přihnojujeme speciálním hnojivem pro okrasné dřeviny nebo hořkou solí, která je upravená tak, aby reznutí zabránila. Zároveň zvýšíme zálivku, abychom dřeviny před zimou zásobovali vodou.

Zalévání v zimě

Pro udržení stabilní teploty a dostatečné vlhkosti můžeme okolí rostlin mulčovat. Dbáme na to, abychom mulčem nezahrnuli samotné rostliny. Jehličnany i další stálezelené rostliny vždy vyžadují dostatek vláhy, je tedy dobré je i během zimy občas zalít. Vybíráme si k tomu dny s teplotami nad nulou, zaléváme vlažnou vodou.

Spustit audio