Umělecké ceny města Plzně mají své majitele

20. září 2019 10:00

Sólista muzikálu Jozef Hruškoci, akademická malířka Renáta Fučíková, umělecký šéf a režisér Divadla Alfa v Plzni Tomáš Dvořák, manželé Touschkovi a výstava Vilém Heckel 100 let, na níž se podílela Markéta Formanová, obdrželi Uměleckou cenu města Plzně 2018.

Ocenění si laureáti převzali na slavnostním večeru v Měšťanské besedě v Plzni z rukou primátora města Plzně Martina Baxy a náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

Někdy museli cenu převzít příbuzní, jako v případě ceny pro významného plzeňského výtvarníka Jiřího Kovaříka udělené in memoriam, kterou převzal jeho syn Štěpán Kovařík: “Celá rodina je ráda. Děkuji za otce všem. Těm, kteří cenu udělili, těm, kteří pomáhali zrealizovat spoustu výstav i těm, kteří tady už třeba nejsou.“

Cenu za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let získal Jozef Hruškoci za roli Jerry Lukowski v muzikálu Donaha! a za roli Sweeney Todda v muzikálu Sweeney Todd – Ďábelský lazebník z Fleet Street. „Ty role mám opravdu moc rád. Jsou pro mě výjimečné, srdcovky,“ řekl Jozef Hruškoci. Sólista muzikálu je v angažmá v Divadle Josefa Kajetána Tyla od roku 2011. Za roli Sweeney Todda získal přímou nominaci na letošní Cenu Thálie – prestižní umělecké ocenění udělované každoročně Hereckou asociací za mimořádné jevištní výkony. Zda ocenění získá, se dozví na vyhlášení 5. října 2019 v Národním divadle v Praze.

Cenu přinesla i výstava o Vilému Heckelovi

Cenu za významnou kulturní událost obdržela Markéta Formanové za projekt Vilém Heckel 100 let. Pro rok 2018 připravila Markéta Formanová Plzeňanům dvě zcela výjimečné výstavy, které se vázaly k osobnosti tohoto významného fotografa a plzeňského rodáka. Výstava na venkovních panelech ve Smetanových sadech obsahovala Heckelovy velkoformátové fotografie krajin i ukázky jeho reklamní práce, k vidění byla na přelomu května a června. V říjnu na ni navázala tematicky stejná, ovšem obsáhlejší expozice v prostorách Západočeského muzea v Plzni. „Ta výstava byla úspěšná, měla mnoho návštěvníků, dobré ohlasy v médiích a hlavně je na další dva roky rezervovaná a bude jezdit po českých i slovenských městech.

Cenu za celoživotní dílo (síň slávy), získal Tomáš Dvořák, jenž patří ke kmenovým tvůrcům Divadla Alfa a je jeho uměleckým šéfem a režisérem. Svými režiemi nasbíral úspěchy na dlouhé řadě zahraničních festivalů. Jeho inscenace Jéminkote, Psohlavci, James Blond či Tři mušketýři dnes odborníci a kritici řadí již do zlatého odkazu českého loutkářství a i jeho činnost zcela jistě přispěla k tomu, že právě v loňském roce české loutkářské umění bylo zařazeno do celosvětového kulturního odkazu UNESCO. Do současnosti v Divadle Alfa vytvořil přes 70 režií.

Cenu pro umělce nad 30 let dostala výtvarnice Renáta Fučíková za projekt Dobrých 100 a manželé Tauschkovi jako mecenáši plzeňského divadla.

Odbor kultury plzeňského magistrátu už vyhlásil Uměleckou cenu města Plzně za umělecké počiny tohoto roku. Svoje nominace už teď mohou zasílat jednotlivci nebo skupiny navrhovatelů na odbor kultury.

autoři: Petra Kosová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio