Umělecké školy na západě Čech dnes pořádají akce pro veřejnost. Začíná celostátní akce ZUŠ Open

30. květen 2017

Přes 350 základních uměleckých škol z celého Česka dnes představí svou činnost veřejnosti. Happening má upozornit na význam uměleckého vzdělávání dětí. První ročník celostátní akce vznikl díky Nadačnímu fondu Magdaleny Kožené a v Plzeňském kraji ho podpoří 20 zařízení.

V rámci akce se představí také děti a učitelé Základní umělecké školy v Dobřanech. „Od 15 hodin se uskuteční Dobřanský happening na náměstí v Dobřanech a vystoupení našich dětí se odehraje také na dobřanské faře. Chceme oživit i prostory kostela svatého Víta, kde kromě koncertu učitelů budou také hrát naši žáci. Zároveň tam proběhne výstava prací výtvarného oboru,“ popsal ředitel ZUŠ v Dobřanech Jan Vozár.

Během odpoledne si mohou zájemci na náměstí v Dobřanech zkusit namalovat nebo vyrobit vlastní obrázky nebo si zahrát na klavír. V půl sedmé lidé na dobřanském náměstí vytvoří živý houslový klíč a pokusí se s ním o zápis do České knihy rekordů.

Další školou, která se otevře veřejnosti, je Základní umělecká škola Jindřicha Jindřicha z Domažlic. Tam si děti z literárně dramatického oboru přichystaly Náhodnou poezii. S červeným klauním nosem budou obcházet domažlické náměstí a lidem zarecitují básničku, kterou si vytáhnou z klobouku. Z šikmé kostelní věže se zase během odpoledne třikrát ozvou fanfáry, které zahrají mladí trubači.

V Plzeňském kraji se dnes v rámci ZUŠ Open představí přibližně dvacet Základních uměleckých škol, například v Rokycanech, Holýšově, Klatovech, Plzni, Kašperských Horách a další.

Více informací k programům jednotlivých škol najdou zájemci na www.zusopen.cz

autor: jik
Spustit audio