Umělečtí kováři představují své řemeslo ve středověké baště

2. červen 2017

Středověká bašta v Hostašových sadech v Klatovech má nové využití. Stavba je součástí vnějšího opevnění města, není v ní ale žádné zázemí, a tak byla dlouhá léta prázdná. Teď se u ní ale pravidelně zastavují hloučky lidí. Baštu totiž obsadili umělečtí kováři. A zatímco uvnitř vystavují své výrobky, venku ukazují lidem, jak takové věci vznikají.

Umělecké kováře Pavla Hubeného a Lukáše Marka mohou teď pravidelně sledovat lidé v Klatovech. „Jsem Klatovák a od malička jsem chodil okolo ze školy. Ta okrouhlice mi přišla vždy taková tajuplná, a protože ke kovářskému řemeslu mám vztah od dětství, říkal jsem si, že by tu byla krásná kovárna,“ řekl Pavel Hubený.

Ačkoliv ve středověké baště není voda, kterou kováři ke své práci potřebují, ani příjezdová cesta, nenechali se kováři od záměru předvést své umění odradit. „Všechny věci si přenosíme, to není problém, a to že tu není voda ani odpad, jsme vyřešili tak, že jsme se domluvili s čajovnou, která je v prvních hradbách, a chodíme tam. Jsme jen omezeni jejich otevírací dobou,“ doplnil Hubený.

Kováři a oheň patří k sobě

Ke kovářskému řemeslu patří neodmyslitelně výheň, i ta ale musí být vzhledem k podmínkám přenosná. „Tahle konkrétní výheň je dost stará. Je to hodně upravená klasická feldšmída, což je šlapací výheň, kterou používali vojáci v poli, když potřebovali okovat koně nebo provést jiné drobné opravy. Zároveň máme i historickou kovadlinu z roku 1883, která byla pravděpodobně ručně vyrobená. Je tradicí, že kovář, v místě kde se vyučil, si vyrobil i své vlastní nářadí včetně kovadliny. Nářadí si vyrábíme i my, protože ho potřebujeme mít uzpůsobené dle vlastních potřeb, tak aby dobře fungovalo,“ vysvětlil kovář Hubený.

Při procházce Hostašovými sady tedy mohou lidé sledovat, jak kováři kovají různé podkovy, kovářské hřebíky, lístky nebo i otvíráky na lahve a další věci pro radost. Součástí ukázky je i výklad o kovářském řemesle, a jak doplnil Pavel Hubený, zájem lidí ho baví: „Tady v Klatovech podobná řemesla nejsou vidět tak často. My bychom ho chtěli ukázat, aby lidi věděli, co obnáší. Ze školy tudy chodí kolem děti, které to zajímá. Zvědavě nakukují a ptají se. To mě baví,“ uzavřel Pavel Hubený.

Umělecké kováře Pavla Hubeného a Lukáše Marka mohou pravidelně sledovat lidé v Hostašových sadech v Klatovech v Klatovech

Kováři budou své umění v Hostašových sadech v případě příznivého počasí vždy v pátek odpoledne.

autoři: en , jik
Spustit audio