Umístěním chladničky ve studené spíži ne vždy ušetříme. A dokonce nemusí ani správně fungovat

12. leden 2021

Chladničky a mrazničky, případně jejich kombinace, se už staly nedílnou součástí vybavení domácností. Jak je vybírat a co je důležité vědět před jejich pořízením?

Kromě velikosti celkové i vnitřního obsahu je kupodivu důležitá i teplota, v jaké budou chladící zařízení provozovány. Zdaleka už neplatí, že ideální je co nejchladnější místnost. Naopak, pokud zákazník trvá na umístění zejména kombinovaných chladniček ve studených prostorech například spíží či na chatách, kde se netopí kontinuálně, měl by na to upozornit. Existují totiž různé třídy chladících zařízení a ne všechny se dají používat mimo vytápěné prostory. Obecně platí, že nejlépe je umístit chladničku či mrazničku do pokojové teploty, ne přímo ke zdroji tepla, ale na místo, kde teplota nepoklesne pod 15 °C.

Lednice, lednička, chladnička

Vzhledem k vývoji materiálů už není tak důležitá ani síla izolace stěny chladničky. V těch jsou navíc mnohdy umístěny i technická zařízení, takže se příliš pouhým pohledem nepořídíme. Naopak u mrazniček síla stěny smysl má. Čím silnější izolace, tím déle vydrží teplota v mrazničce v případě výpadku proud a tím méně často mraznička dochlazuje. Co je naopak důležité, je těsnění dvířek. V případě poškození znamená velký únik chladu a navíc u mrazniček nepříjemné namrzání.

Otazníky jsou také v případě volby chladniček a mrazniček vestavěných či volně stojících. I když jsou vestavěné spotřebiče přizpůsobeny pro provoz v těsnějších prostotách, servisní technici se raději přiklánějí k volně stojícím lednicím a mrazničkám. Zejména nutnost demontáže obložení může způsobit nemalé problémy i při jinak banálních závadách.

Často diskutovanou otázkou při koupi mrazničky je také volba pultového či zásuvkového provedení. Ve funkci podle odborníků nejsou podstatné rozdíly, obě zařízení umí pracovat podobně a splní svůj účel. Větší obliba zásuvkových mrazniček je zejména u větších provedeních dána hlavně přehledností a lepší dostupností obsahu.

Spustit audio