Únik chemikálie do vodních toků na Klatovsku vyšetřuje policie

15. říjen 2019 08:00

Drnový potok a následně řeku Úhlavu a Berounku kontaminovala chemikálie na impregnaci dřeva z firmy Holz Schiller. Krajský odbor hospodářské kriminality případ vyšetřuje jako podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti.

Podle odebraných vzorků Povodí Vltavy sice koncentrace nebezpečné látky stále klesá, Plzeňský kraj ale i tak upozorňuje na to, aby lidé nejedli ryby ulovené v Úhlavě a v Berounce. Vodu z těchto řek by také neměli brát na zalévání zahrádek a ani pro napájení dobytka.

Podle ředitele Vodárny Plzeň s lidé nemusejí obávat toho, že by jim z kohoutků tekla závadná voda. Úpravna vody má moderní technologie, který by tuto látku zvládla, vodárna navíc preventivních důvodů zastavila provoz úpravny vody z Úhlavy, aby se ta voda nedostala dál do technologií. A od včerejška zpracovává vodu z řeky Radbuzy.

Čtěte také

Chemikálie je rozpustná ve vodě, proto ji nejde z vody odstranit. Jediné, co se dá udělat pro snížení dopadu na životní prostředí, je ji naředit. I proto už v sobotu povodí navýšilo odtok z přehrady Nýrsko. Víc vody začala odpouštět i přehrada Hracholusky. Aktuální rozbory podle ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly ukazují, že koncentrace stále klesá. Kromě zvýšených odtoků tomu pomáhají i malé přítoky řek.

Uniklá látka je silně toxická a používá se na impregnaci dřeva

Podle ředitele firmy Holz Schiller přetekla namáčecí vana, ve které se zmíněná chemikálie ředí s vodou. Jak uvedl, zřejmě někdo nechal puštěný kohoutek, čehož si všiml až noční hlídač. To už ale látka přes dešťovou kanalizaci firmy vytekla do Drnového potoka. Podle ředitele firmy mohlo jít o 200 litrů dvouprocentního roztoku této chemikálie.

V Klatovech, kde se látka objevila jako první už rybáři zaznamenali úhyn ryb a aktuálně sčítají vzniklé škody. Jen v Drnovém potoce našli desítky až stovky kusů uhynulých ryb, především pstruha potočního. Jaká bude ale ta konečná škoda se podle nich ještě nedá určit.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio