Unikátní aplikaci o počasí vyvinuli studenti Západočeské univerzity v Plzni

19. červen 2017

Sledovat počasí, ale také výšky vln a přesné předpovědi v oblastech postižených hurikány nebo tajfuny umožní webová aplikace Ventusky. Vyvinuli ji studenti doktoranského studia Západočeské univerzity v Plzni.

Aplikace zobrazuje meteorologická data z numerických modelů. Počasí na Zemi funguje jako provázaný systém. Například hurikán v Atlantiku ovlivní také rozložení tlakových útvarů v Evropě a podle Davida Prantla z Fakulty ekonomické Západočeské univerzity, který na projektu spolupracoval, aplikace umožňuje zajímavým způsobem zobrazovat právě provázanost celého systému.

Aplikace Ventusky zobrazuje na mapě světa vývoj tlaku, větru, oblačnosti, srážek nebo teplot. Tvůrci aplikace využili své dlouholeté zkušenosti v oboru. Martin Prantl se v doktorském studiu věnuje vizualizacím dat, jeho bratr David Prantl z fakulty ekonomické už před několika lety založil v Plzni meteorologickou společnost InMeteo, která se zabývá poskytováním meteorologických dat společnostem v České republice. Aplikaci vyvinuli spolu s Markem Mojzíkem.

Poslouchejte také: Aplikaci Ventusky představují David a Martin Prantlovi

Za užitečnost a zajímavé zpracování získala webová aplikace Ventusky v konkurenci téměř 200 projektů stříbrnou medaili v soutěži Vodafone Nápad roku 2017 a mimořádnou cenu za startup roku, která se uděluje projektům s největším potenciálem do budoucna. O aplikaci už také projevily zájem velké letecké nebo námořní společnosti.

autoři: čer , jik
Spustit audio