Unikátní betlém mají v Kynšperku. Část vystavených figurek pochází už z 16. století

20. prosinec 2021

I letos si lidé můžou prohlédnout historický betlém v kostele v Kynšperku nad Ohří. Vystavený je tam před Vánoci pravidelně a s jeho sestavením pomáhají místní skauti. Říká se mu taky oblékaný betlém a některé jeho části jsou velmi vzácné.

Unikátní betlém obsahuje sedm desítek figurek vyřezaných ze dřeva a oblečených do šatů. Některé figurky jsou přes 400 let staré a i proto se stal betlém kulturní památkou. Umístěný je v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Betlémy v mnoha podobách teď před vánočními svátky zdobí domácnosti i církevní stavby. V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Kynšperku nad Ohří ale betlém a jeho figurky patří mezi české památky - kvůli stáří, vzhledu a oblečení.

Část vystavených figurek pochází už z 16. století. Jedna postava, ta nejdůležitější, ale zatím v betlémě chybí.

Poslechněte si rubriku Náš příběh!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.