Unikátní fotografie Alfonse Muchy vystavuje zbirožský zámek

22. červenec 2011

Zámek Zbiroh vystavuje unikátní fotografie Alfonse Muchy, které tam malíř pořídil při svém pobytu v letech 1910 až 1928. Na snímcích jsou i obyvatelé tehdejšího Zbirožska, podle nichž Mucha maloval postavy slavného cyklu Slovanská epopej. Výstava v malé galerii zámeckého šenku nad prostorem vězení je tématicky rozdělena na tři části.

Výstava představuje fotografie, které Mucha vytvořil jako předlohu k realizaci Slovanské epopeje, dále snímky lidí ze Zbirožska, podle nichž maloval postavy cyklu a nakonec lze na záběrech spatřit i Muchovu rodinu. Je možné, že někteří z návštěvníků na fotografiích rozpoznají svého předka, a výstava tím získá ještě další rozměr.

Alfonse Muchu na zámek přivedl rodinný přítel, jenž zde měl jako vášnivý lovec pronajatý byt od tehdejších majitelů Collodero-Mansfeldů. Když vešli do potemnělé Křišťálové síně, prosvítal zakrytou skleněnou střechou paprsek. Mucha poslal jednoho ze svých průvodců odkrýt tmavomodré tabule a vzápětí do sálu zasvítilo slunce. V tom okamžiku byl přesvědčen, že našel ideální místo pro svůj ateliér. V místnosti poté vytvořil kompletní cyklus Slovanské epopeje, navrhl první československé bankovky a poštovní známky a vytvořil většinu svých olejových pláten.

Fotografie, které Mucha dělal, mu pomáhaly zachytit v detailu pohyb svalů, výraz obličeje, řasení oblečení a celkovou atmosféru námětu. Tímto se řadí mezi revoluční malíře využívající novou technologii namísto živého modelu.

Mucha začal fotografovat v roce 1880 zřejmě ve Vídni. V průběhu let pracoval s šesti různými fotoaparáty, oblíbeným byl například kapesní fotoaparát Kodak fotící formát 9 krát 12 cm. Snímky si vyvolával sám. Rád experimentoval se světlem a délkou expozice, sám si míchal chemikálie k vyvolání pozitivů a sám si například zkonstruoval i samospoušť. Alfons Mucha je mimo jiné zakladatelem školy klasického aktu v Čechách.


Pro výstavu mají pořadatelé k dispozici 40 snímků, instalovány jsou jich více než dvě desítky. Průběžně by měly být obměňovány. Výstava potrvá do konce září.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio