Unikátní letní tábor: Paravýcvik, řízení letadla nebo setkání s armádou

13. červenec 2021 19:55, aktualizováno

Letní letecko-parašutistický tábor v Plasích nabízí dětem během jediného týdne hodně zážitků od potápění přes paravýcvik až po pilotování skutečného letadla. Podle organizátorů se jedná o jediný tábor svého druhu v Evropě.

Letní letecko-parašutistický tábor na letišti v Plasích

Do osmého ročníku letecko-parašutistického letního tábora v Plasích na severním Plzeňsku se přihlásila více než stovka zájemců. Všichni dobře ví, že se během celého týdne musí poslouchat na rozkaz. V opačném případě následuje trest – kliky.

Kdo zvládne simulátor, může nasednout do skutečného letounu

Všechny táborníky spojuje láska k letadlům a létání. Nejprve se začíná na simulátoru přímo v letištní budově. Na simulátoru letadla cessna 172 se stroj chová jako v realitě i krajina je tvořena přesně podle map. „Máme kompletní vybavení všeho. Je to skoro jako sedět v reálné mašině,“ konstatoval táborník Honza. Letci si musí dávat pozor na výšku a rychlost letadla. Přistát s tímto simulátorem může být ale opravdu náročné.

Ve skutečném letadle Aeroklubu Plasy budou sedět zkušení instruktoři. „Instruktor předá v první okruhové zatáčce řízení letadla malému pilotovi, který provede nařízený úkon – let po okruhu. Ve finále předá řízení instruktorovi, který s letounem přistane,“ uvedl hlavní táborový vedoucí Stanislav Kutheil.

Na táboře má vše svůj řád a každý má přidělený nějaký úkol

Děti mají přidělené své úkoly, například hlídání tábora. Tito táborníci jsou vybaveni vestami s obušky. „Pevně doufám, že ho na nikoho nebudu muset použít,“ pousmál se Míra, který má za úkol hlídat, aby do tábora nevstoupili žádní turisté.

Děti čeká i další program jako je den s armádou s ukázkou výsadku, potápění, setkání s policií nebo záchranáři. Odměnou pro vítěze celotáborové hry je let historickým letounem z druhé světové války.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio