Unikátní muzeum atomových zbraní se pro návštěvníky otevírá v Brdech

17. srpen 2013

V Brdech se dnes otevírá unikátní muzeum atomových zbraní. U Míšova na Plzeňsku se můžete podívat do masivního podzemního skladu, kde sovětská armáda v době komunismu skladovala jaderné hlavice. To ale komunistické Československo nikdy oficiálně nepřiznalo. Atom muzeum Javor 51 je jediné svého druhu na světě.

Expozice přiblíží dobu, kdy se Východ a Západ připravovaly na případný jaderný konflikt. Dnes je ztělesněním dusivé atmosféry studené války.

„Každý sál je věnovaný něčemu. První sál studené válce, druhý sovětskému atomovému programu, třetí americkému atomovému programu a ve čtvrtém je mírové využití atomové energie. Ve druhém sále uvidíte to nejstrašnější, co na sebe mělo lidstvo připraveno,“ prozrazuje prezident Nadace železná opona Václav Vítovec.

Lidé uvidí také zázemí objektu, který měl elektrocentrálu, filtraci vzduchu a vlastní zdroj vody.

Po roce 1990, kdy se jaderná munice odstěhovala, tu bylo z důvodu dělení Československa uskladněno několik set tun mincí. „My jsme tu jednu jedinou našli, je to úžasný exponát,“ pochvaluje si Vítovec.

Později byly v bunkru uskladněny ostatky čtyř tisíc vojáků wehrmachtu, kteří zahynuli v Protektorátu Čechy a Morava. „Později se odstěhovali, jsou pohřbeni někde u Chebu,“ uzavírá Vítovec.

Muzeum se otevírá v 11 hodin. Do 1. října je přístupné o sobotách při dvou prohlídkách s průvodcem, ale jen pro skupiny do 25 lidí. Pro návštěvu je nutné zaregistrovat se na webových stránkách muzea.

Vojenský objekt Javor 51 Borovno se začal stavět v roce 1965. Od roku 1968 do roku 1990 tam pak už žádný z Čechů nevstoupil.

autor: lum
Spustit audio