Unikátní přívoz v Nadrybech svezl od června už více než sto aut

28. červenec 2011

Hojně využívaný je i v letošní sezoně přívoz přes řeku Berounku v Nadrybech na severním Plzeňsku. Od června převezl přes sto aut a nepočítaně pěších. Ojedinělý ruční přívoz je zde od dob Marie Terezie a původně sloužil pro přepravu černé břidlice. Teď ho využívají turisté jako atrakci a místní si díky němu zkracují cestu.

První zmínky o přívozu jsou z 12. století. Na začátku 19.století ale jeho význam upadl a udržovali ho jen místní sedláci. Po první světové válce ho začala provozovat správa silnic a stát zde platil celoroční provoz až do roku 1995. Přívoz pak převzala obec a kvůli špatnému stavu prámu byl provoz zastaven. Obnoven byl v červnu 2000. Po smrti převozníka Františka Tichého, bývalého baletního mistra z pražského Spořilova, nebyl přívoz v sezoně 2008 v provozu. Provoz byl obnoven až následující rok, kdy se novým převozníkem stal Václav Fráz, který se pro netradiční práci rozhodl ve svých 63 letech.

Převozník v Nadrybech se přivolává zvonkem. Naloďovací manévr ale není jednoduchý a zvládnou ho opravdu jen zkušení řidiči. Také převozničení není jednoduchá práce. V České republice je několik přívozů, všechny už jsou ale na elektrický pohon. Přívoz v Nadrybech je poslední ruční, takzvaný bidelní, kdy převozník třímetrovým bidlem odráží prám na druhý břeh. Najednou může převézt 22 lidí nebo jedno osobní auto. Aby se pasažéři dostali na druhou stranu řeky široké asi 75 metrů, musí se převozník zhruba na každém metru šířky jednou odrazit. Když se ale zvedne vítr, mají s těžkým prámem co do činění i dva silní muži.

Přívoz v Nadrybech je v provozu do konce září od úterý do neděle od 9:00 do 17:00 hodin. V pondělí má převozník volno.

autor: kos
Spustit audio