Upečte si hnětýnku podle receptu Nepomuckých kuchařinek

25. říjen 2017

V Nepomuku je do 28. října k vidění výstava „Nepomucká hnětýnka“. Spolek Nepomucké kuchařinky ji pořádá na Zelenohorské poště.

Kromě hnětýnek si na Zelenohorské poště můžete prohlédnout doprovodnou výstavu „Vše kolem svateb“ a rukodělné výrobky Nepomuckých kuchařinek (podívejte se v galerii). Novinkou je velká dřevěná stavebnice v podobě zámku Zelená Hora, děti si s kostkami mohou na místě pohrát. Akce skončí v sobotu v poledne.

Na výstavě „Nepomucká hnětýnka“ se letos sešlo rekordní množství hnětýnek od 42 hospodyněk a 5 tříd mateřské školky v Nepomuku. Hnětýnky jsou tradiční posvícenskou sladkou dobrotou, v minulosti jimi dívky obdarovávaly své vyvolené. Pekly a pečou se v Nepomuku, Blatné, Strakonicích a okolních obcích.

Nepomučtí pamětníci vzpomínají na hnětýnky z tuřínu. Když se nedostávalo peněz na klasické hnětýnky, nakrájel se tuřín na tenké plátky, nechal zaschnout a nazdobil se sirupem z cukrové řepy nebo medu a cukrovými kytičkami. I tuřínové hnětýnky potěšily zamilované srdce, chuťové buňky ale mnohem víc uspokojí hnětýnka pečená. A jak se dělá?

Hnětýnka - rodinný recept principálky Nepomuckých kuchařinek Jany Augustové

Suroviny:

50 dkg hladké mouky
28 dkg másla
18 dkg moučkového cukru
2 žloutky
2–4 lžíce mléka

Poslechněte si celý recept Poslechněte si více o hnětýnkách, včetně receptu Jany Augustové

Postup:

Suroviny smícháme a rukama pořádně prohněteme, aby těsto bylo vláčné. Necháme uležet v chladu 3 dny.

Pak těsto rozválíme na plát silný asi 8 mm, vykrojíme kytičky, srdíčka nebo jiné požadované tvary a při 180 °C (záleží na troubě) upečeme dorůžova.

Necháme nejméně 1 den odležet a nazdobíme čokoládou, bílou cukrovou polevou, cukrovými kytičkami apod.

Spustit audio