Uplynulá zima se silničářům v kraji výrazně prodražila

10. květen 2021 19:50, aktualizováno

Zima přidělala spoustu starostí silničářům v celém kraji. Výrazně se zvedly náklady na údržbu, silničáři vyjížděli častěji než v předchozích letech, podstatně vyšší byla také spotřeba soli a dalších posypů. Hodně mrazivých dnů a časté střídání teplot způsobily v zimě rekordní škody na silnicích.

V uplynulé zimě se zvýšily finanční náklady na údržbu silnic. Za posledních pět let byla tato zima nejvydatnější. „Náklady byly o 59 milionů vyšší. To je sečteno k poslednímu březnu,“ uvedl provozní ředitel krajské Správy a údržby silnic Radek Šíma. V dubnu byly náklady o dalších 5 milionů větší. Spotřebováno bylo o 18 tisíc tun soli a o 9 tisíc tun drti více než v předchozích letech.

Silnice během zimy utrpěly velké škody

Zejména na silnicích třetích tříd se teď řidiči potýkají s výtluky. Nejhůře jsou na tom povrchy z penetračního makadamu. „Konkrétně mohu uvést příklady silnic v úseku Horní Hradiště – Žebnice na Plzni-severu a úseku Buková – Telice na pomezí Domažlice a Tachov,“ zmínil Radek Šíma.

Na silnicích, kde není zcela celistvý povrch, se musí dělat opravy po každé zimě. Opravy z dvouvrstvých asfaltových nátěrů představují dvě rozdílné vrstvy asfaltové emulze. Z tohoto povrchu může voda odtékat do příkopů a nemělo by následně při mrazech docházet k rozpadu povrchu.

Ke dvěma zmíněným úsekům přibyde nyní ještě 12 úseků silnic v celkové délce 9,1 km, které by se měly opravit do konce měsíce. Správa a údržba silnic má však nyní kvůli koronakrizi téměř o 55 milionů korun nižší rozpočet. V tomto roce se tedy budou muset některé opravy jiných silnic odložit.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio