Upomínku na císařovnu probodnutou pilníkem tady najdete dodnes

28. červenec 2021
Poklady minulosti

Ačkoliv císařovna Alžběta Bavorská, známější spíše jako Sissi, Františkovy Lázně nikdy nenavštívila, uchovávají na ni tak, jako mnohde jinde, vzpomínku. Tady se konkrétně jedná o sádrový model císařovnina pomníku, který stával ve městě v letech 1905-1925.

„Po její tragické smrti v roce 1898 se zvedla velká vlna vlasteneckého citu a zidealizovaná postava císařovny se stala motivem pro různé památníky, které rostly po celé monarchii. Takováto tendence se vyskytla i v západočeských lázních. Roku 1905 byla za účasti arcivévody Františka Ferdinanda d´Este odhalena právě tato socha, respektive celý monstrózní pomník,“ uvedl ředitel Městského muzea Františkovy Lázně Štěpán Karel Odstrčil.

Model pomníku Sissi v životní velikosti; originál je v nadživotní velikosti

Model pomníku najdeme dodnes právě ve zdejším městském muzeu: „My tady vidíme samotnou sochu sedící císařovny v jakési odpočívající póze s knihou pravděpodobně nějakého klasika v ruce. Má to znázorňovat panovnici jako intelektuální ženu, jemnou, hledící někam do dáli tak, jak ji známe z jejích středomořských pobytů, stylizovanou, zajímající se o literaturu, poezii a tak dále. Dokonce i ten pomník zapadal do kontextu lázeňských parků, kde se nacházel, kdy se v člověku při pohledu na něj měl rozhostit v duši poklid,“ řekl ředitel muzea.

Vlastní pomník pak sestával z výše popsané sochy císařovny, která se nacházela uprostřed, a po pravé a levé straně byla k vidění křídla, na kterých byly dva reliéfy. Fotografii pomníku si návštěvníci mohou prohlédnout přímo u sochy vystavené v muzeu. Celý pomník byl v nadživotní velikosti. „Bohužel se z něj nic nedochovalo, protože ve 20. letech bylo ze zákona rozhodnuto, že ve veřejném prostoru nesmějí nikde zůstávat upomínky na někdejší pořádky, monarchii a členy habsburské rodiny. Proto všechny obdobné pomníky musely v celém Československu zmizet,“ vysvětlil ředitel Odstrčil.

Pomník se sochou císařovny byl za symbolickou jednu korunu převezen ke Starnberskému jezeru, tedy do kraje, kde Sissi vyrůstala. Zde je k vidění dodnes.

Posedlá krásou a mládím

„Císařovnu Sissi můžeme přirovnat k Marilyn Monroe, protože je to právě ta krásná žena, která nikdy nezestárla. Nechávala se znázorňovat a fotografovat jen v mládí, ve stáří ji už de facto nikdo nikdy neviděl, zakrývala se závojem. Císařovna Alžběta byla známá svou láskou k národům rakouské monarchie, velkou blízkost pociťovala k temperamentním Maďarům. Velmi obdivovala klasické Řecko, podporovala vědu a umění. Nakonec se stala obětí atentátu, kdy ji v roce 1898 v Ženevě propíchl atentátník pilníkem,“ řekl Štěpán Karel Odstrčil.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio