Úroda jablek je letos nejhorší za poslední čtvrtstoletí. Shodují se sadaři

1. listopad 2017

Sadařům v Plzeňském kraji se urodilo až o polovinu méně jablek. Můžou za to jarní mrazy. Nízká úroda se podepíše i na ceně jablek. Ta jde pochopitelně nahoru.

„Úroda jablek je špatná. Je to dáno jarními mrazy, které postihly celou Evropu. Současná sklizeň bude tak na 50procentech té plánové, což je samozřejmě problém. Přesto můžu říct, že jablka zatím jsou. S některými odrůdami vydržíme až do jara, jiná se vyprodají daleko dříve. Je to jeden z nejhorších roků, které jsme zažili, ale bohužel takové je zemědělství,“ uvedl Richard Schwarz, spolumajitel čtyřicetihektarových sadů ve Vranově na Rokycansku.

Ještě o něco hůř je na tom sadař Pavel Sedláček, který pěstuje jablka a hlavně švestky v osadě Karlov u Spáleného Poříčí. „U nás už je po sklizni, a to jak švestek, tak jablek. Prakticky jsme sklidili 10 až 15 procent úrody normální sklizně. Protože byl letos velký zájem o švestky i o jablka, dá se říct, že jsme v podstatě vše prodali ze dvora. A to v krátké době, ještě dříve, než se začala cena zvyšovat,“ řekl Sedláček.

Méně jablek rovná se vyšší cena

Jablka zdražila o 20 procent. Richard Schwarz je prodává za ceny od 15 do 25 korun za kilogram a největší výběrová jablka za 28 korun. A všechna takzvaně ze dvora. Poptávku velkoobchodů není možné kvůli nízké úrodě uspokojit. „Chtějí většinou větší objem jedné odrůdy. A já letos, bohužel, potřebuji dostat z těch jablek maximum peněz, abychom přežili, což mi řetězce nejsou schopné nabídnout," uvedl.

Vzhledem k nízké úrodě jablek i na soukromých zahradách je o prodej jablek velký zájem, a podle Richarda Schwarze není výjimkou metrákový nákup. Problém je letos i s jablky na moštování, protože většinou na stromech po zimě zůstala velká kvalitní jablka, kterých je na moštování škoda.

Potíže očekávají sadaři i příští rok. Stromy budou odpočaté, a když bude pěkné počasí, budou se snažit urodit co nejvíc plodů. Tím pádem budou jablka drobná.

autoři: kos , jik
Spustit audio