Úroda jablek je na Rokycansku nadprůměrná, některé odrůdy podraží

19. září 2022 18:23, aktualizováno

Sadaři na Rokycansku letos sklízejí mírně nadprůměrnou úrodu. Minulý týden začala hlavní sklizeň, která potrvá až do konce října. Velké sady mají i dostatek brigádníků, kteří jablka češou.

„Letos by byla dobrá sklizeň, ale je značné poškození kroupami,“ konstatoval vedoucí sklizně Jiří Pospíšil. Jablka se třídí hned při sklizni. Poškozená jablka na prodejní pulty neputují. Dají se do moštu nebo k dalšímu zpracování.

„Letošní úroda, co se týče kvantity, je lehce nadprůměrná. Co se týče kvality, už to taková sláva není. Počasí nebylo ideální, takže jablka ještě stále dobarvují a kvůli suchu trochu zápasíme s velikostí, ale některé odrůdy mají ještě měsíc před sebou, takže si myslíme, že to dotáhneme,“ sdělil sadař Richard Schwarz.

Kvůli vysokým nákladům některé odrůdy podraží

Náklady na pěstování, a hlavně skladování ovoce jdou nahoru. Některá hnojiva a energie zdražují o stovky procent. „Jestli nám sem půjdou polským státem dotovaná jablka, tak my nebudeme schopni tu cenu tlačit tam, kam bychom potřebovali, abychom byli v plusu a budeme se muset přizpůsobit jejich cenám, což pro spoustu podniků bude likvidační,“ poznamenal Richard Schwarz. Kvůli vysokým vstupům některé odrůdy jablek mírně podraží už letos.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio