Úterní Noční linka: Vánoční cukroví voní i vzpomínkami

10. prosinec 2019

Jaké vzpomínky se vám vybaví, když se řekne pečení vánočního cukroví? Kdo učil péci vás? Pomáhali jste jako malé děti s vykrajováním mamince, nebo babičce? A jaké bylo vaše první samostatné pečení cukroví? Dáváte přednost domácímu, nebo koupenému? A co vy, pánové? Vyžadujete, aby bylo napečeno? 

Vánoční cukroví patří v Česku k adventu stejně neodmyslitelně jako pohádky v televizi. Někde zavoní domácí, jinde se na talíři objeví kupované. Většinou ale stále platí, že pýchou každé hospodyňky je pestrý výběr cukroví, které sama napekla. V našich kuchyních nejvíc bodují vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky, pracny a vosí hnízda. Mít napečeno deset druhů cukroví je takový český průměr. Vánoce ale přece nejsou soutěžním kláním o největší počet druhů cukroví. Někteří pečou jen jeden druh, a o to víc si na tom dají záležet. Důležité je hlavně to, aby cukroví chutnalo vám i vašim nejbližším a abyste je užili v pohodě, nikoliv ve stresu.
Pečení vánočního cukroví má ale i další rozměr, než jen chuťový, vzpomínací. Určitě se vám opět vybaví chvíle vašeho dětství, kdy se kuchyně rozvoněla cukrovím od maminky, nebo od babičky, kdy jste jako malé děti zkoušeli vykrajovat své první kousky, nebo kdy jste jako už dospělí spálili svůj první plech, nebo učili vykrajovat své děti.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.