Úterní Noční linka: Zažili jste ještě tzv. vojnu jako řemen?

15. červen 2021

Prožili jste ještě základní vojenskou službu? A nebo přímo vojnu jako profesionálové? Jak na ni vzpomínáte? A myslíte si, že dnešním mladým mužům vojna chybí? Nebo to byla pro vás jen ztráta času? A vy, milé posluchačky, měly jste milého na vojně? Jak jste tu dobu zvládly?

Na dnešek připadá Mezinárodní den odpůrců vojenské služby. Sahá zřejmě do daleké historie, ale u nás, v České republice, je v současnosti tento den spíše připomínkou dob, kdy jsme neměli plně profesionální armádu a muži museli nastupovat do vojenské služby povinně. Samozřejmě existovalo určité procento mužů, kteří odmítali nastoupit a řešili to různými způsoby. Důvody k nenastoupení do vojenské služby byly různé, ať už náboženské či morální nebo prostě z vnitřního přesvědčení. Vyhnutí se vojenské službě, nebo lidově dostání "modré knížky" se řešilo nejrůznějšími oklikami u lékařů, aby potvrdili neschopnost vojenské služby. Důvody byly jasné. Nenastoupení základní vojenské služby byl za dob tehdejší ČSSR trestný čin.

Na stranu druhou, když se muži sejdou a začnou vzpomínat, tak právě vzpomínky na vojnu patří k těm nejvíce frekventovaným. A nejen muži. Je řada žen, které zvládly tvrdý výcvik a na dobu, prožitou v uniformě, vzpomínají častokrát dokonce velmi rády. Například profesní kariéru u armády spojují se schopností zvládnout tvrdé podmínky, nevzdávat se a nebrečet, když se něco nepovede a hlavně jim pro život častokrát zůstala pevná přátelství.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.