Úterský Spolek Bart pokračuje v záchraně Turbovny

22. říjen 2018 13:23

Nejdřív střecha, teď sklepy. Spolek Bart v Úterý na severním Plzeňsku kousek po kousku zachraňuje takzvanou Turbovnu - velký památkově chráněný dům na náměstí, který už roky chátrá.

Turbovna má název po rodině Turbů, která v něm před druhou světovou válkou provozovala jeden z nejstarších hostinců v Úterý. Ovšem první písemná zmínka o domě je už z roku 1613. Před třemi roky koupil Turbovnu v dražbě spolek Bart a jeho cíl je - postarat se, aby dům nespadl. A pak do něj vrátit život.

„Dům je v hrozném stavu. Teď už je na tom tedy lépe, než když jsme ho získali, ale pořád potřebuje hodně peněz i úsilí, aby to k něčemu vypadalo. Loni se udělala oprava části krovu, na kterou se položila i nová krytina. Ještě nám zbývá opravit další část krovu. Vlastně jsme v půlce. Snad příští rok se dodělá krov a krytina na zbytku baráku,“ popsal jeden ze zakladatelů spolku Petr Strádal.

Statika ohrožuje celý dům

Teď aktuálně se opravují sklepy. Jsou vytesané ve skále a jejich statika je v havarijním stavu. „Statika tohoto domu je celkově špatná, nejen sklepů. Na sklepích ale hodně záleží. Skála, ve které jsou vytesané, je špatná, rozpadá se a sklepy se bortí. Momentálně jsou sklepy jen provizorně podepřené dolní výdřevou. Ještě letos bychom chtěli začít s trvalou obnovou a statickým zabezpečením, aby už nám sklepy nemohly spadnout,“ uvedl Petr Strádal.

Peníze na zajištění sklepů získal spolek Bart díky státní dotaci a veřejné sbírce. Lidé v Úterý aktivitu spolku vítají, protože Turbovna teď náměstí zrovna nekrášlí. Chtějí, aby se budovu podařilo zachránit, opravit a vrátit jí do stavu v jakém kdysi bývala.

Spolek Bart plánuje v Turbovně vybudovat komunitní centrum, muzejní expozici a zázemí pro turisty. Přispět může kdokoliv, čísla účtů najdou zájemci na webových stránkách spolku.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio