Uvařit si vlastní jídlo nebo vyrobit lampu můžou děti na řemeslném táboře v Partolticích

12. červenec 2017

Jak se dělá kniha nebo lampa, si můžou tento týden vyzkoušet děti na příměstském táboře v Partolticích nedaleko Nepomuka. Druhý ročník na téma Řemesla pořádá ve své umělecké dílně spolek PaNaMo.

Zájem o příměstský tábor je velký a je určený pro děti od 8 do 14 let. Letos tam své dovednosti rozvíjí zhruba 20 dětí pod vedením odborných lektorů. Ti všichni mají zkušenosti s prací či výukou dětí a ukážou jim, co všechno se dá vykouzlit ze dřeva, papíru nebo z hlíny.

„Každé dítě si nejprve vymyslelo svoje totemové zvíře, které by mohlo být jejich ochráncem. Nakreslily si ho, vymodelovaly podle vzoru a teď vytvářejí užitkové věci jako misky, vázy či různé schránky ve tvaru zvířat nebo s jejich otiskem,“ řekla Martina Voráčková, která na příměstském táboře učí děti vyrábět z hlíny. Sešly se tu děti s různou zkušeností s keramickou hlínou. Podle Martiny Voráčkové to jde všem dětem dobře, a jak říká hlína je odpočinková a tvárná, každý si v ní najde to své. Důležité je jen pochopit princip.

Cílem je přivést děti k řemeslům

Práce s hlínou není to jediné, co budou děti na táboře dělat. Naučí se třeba vyrobit světelné objekty, vyzkouší si práci se dřevem či se odmění vlastnoručně vyrobenými palačinkami.

„Děti budou pracovat s knihařem a budou vyrábět krabičky na různé věci. Další den si vyrobí dřevěné hudební nástroje a poslední den se budou učit vařit. Vždy se snažíme, aby s dětmi dané řemeslo dělal opravdový řemeslník. Například dřevěné hudební nástroje bude s dětmi vyrábět člověk, který pracuje jako loutkář v divadle Alfa, takže má k rukodělné výrobě i k truhlářství velmi blízko. Vařit bude zase člověk, který opravdu vaří v Plzni,“ vysvětlila hlavní táborová vedoucí Marcela Mašínová.

Řemeslný tábor se pořádá již podruhé. Cílem a účelem je, aby si děti mohly vyzkoušet rozličné rukodělné práce. „Řemesla v současné době velmi upadají a sehnat výborného řemeslníka bývá velký problém. Snažíme se dětem ukázat, že i práce rukama může být zajímavá, neboť ne každý může pracovat jako úředník nebo ajťák. Doufáme, že se nám podaří pokračovat, protože nás to baví,“ uzavřela Marcela Mašínová.

autoři: mkl , jik
Spustit audio