Uvažujete o chovu ovcí nebo koz? Stáj i každé zvíře musíte registrovat

29. červen 2021

Začínající chovatelé ovcí a koz někdy bývají zaskočeni tím, že existuje zákonná povinnost registrace v ústřední evidenci hospodářských zvířat. Někteří také mají mylnou představu, že si pořídí pouze jedno zvíře.

„Musíte chovat aspoň dvě zvířata, podle vyhlášky je možné ovce a kozy chovat jednotlivě jen výjimečně. Na rozdíl od králíků a slepic tahle zvířata musí být registrovaná, každá ovce a koza by měla mít ušní známku. Takže je nutné koupit si zaregistrované zvíře a i svůj vlastní chov zaregistrovat,“ upozorňuje Roman Lang, chovatel a odborník v oblasti krmiv pro zvířata z Blovic na jižním Plzeňsku.

Podle něj zájem o chov ovcí a koz stoupá, mnohé přitahuje vidina „živé sekačky na trávu“ a zároveň vynikajícího masa na gril. Ne každý si ale včas zjistí potřebné informace. „Často se stává, že k nám přijedou lidé, kteří jsou pro chov nadšení. Chtějí si zvířata odvézt, ale my, bohužel, musíme říct, že bez registrace jejich chovu jim je nemůžeme prodat. Je to sice otázka pouhých několika dnů, ale bylo by lepší být připravený, znát své registrační číslo, a potom vám chovatel může zvíře přehlásit,“ vysvětluje Roman Lang.

Ovce a kozy ve výběhu

Jak blovický odborník zdůrazňuje, přestože v současné době je možné registraci provést i přes internet, nejlepší je poradit se předem se zkušeným chovatelem: „Budoucí chovatel by měl zajít za někým v okolí, kdo chová registrovaná zvířata, to znamená krávy, ovce, kozy nebo prasata. Ten mu se vším poradí a dá kontakt na příslušnou organizaci, kde chov a zvířata registrovat.“

Informace získáte také na webech Českomoravské společnosti chovatelů a Svazu chovatelů ovcí a koz.

Spustit audio