Už 23 let je u Kašparů František Kreuzmann ml., pokračovatel slavného divadelního rodu

30. červen 2021

Ve Spolku Kašpar hraje od roku 1998. Na dovolenou moc času mít nebude. Během prázdnin má 40 představení. Na podzim pak začne zkoušet hru Život je sen.

František Kreuzmann ml. pochází ze slavné herecké rodiny. Je dlouholetým členem spolku Kašpar, kde ztvárnil množství krásných rolí. Zároveň si zahrál v seriálech Vyprávěj, Ulice, Specialisté, Zdivočelá země nebo Četnické humoresky. Pamětníci jistě vzpomenou na slavný seriál z vojenského prostředí Chlapci a chlapi, kde vytvořil jednu z hlavních postav nadporučíka Ráže.

František  Kreuzmann

První divadelní role Františka Kreuzmanna byl strom. Na Gymnáziu Jana Nerudy byl proslulý divadelní soubor, kterým prošli i Marek Vašut, Bára Hrzánová nebo Milena Steinmasslová. A v pohádce Karla Čapka hrál skutečně strom, který se kácí. Měl prý první aplaus v životě.

František je už čtvrtou hereckou generací, navíc spojenou velmi výrazně s Plzní. "Pradědeček Adolf Kreuzmann byl členem prvního souboru Vendelína Budila, děda v Plzni začínal a prateta Anna Kreuzmannová byla první Skupova Mánička a také začínala v Plzni," popisuje František.

Nyní hraje Lorenza ve slavné milostné hře Romeo a Julie na festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem. "Hrál jsem v Romeovi mnohohrát různé role, Lorenza mám ale nejraději," říká.

Během lockdownu vzniklo Rádio Kašpar, kde měl František také spoustu práce. Poslechněte si, jaké pořady dostal na starost.

autor: Iva Kokešová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio