Už 40 let se píše pestrá historie skupiny Turbo

26. březen 2021

Už v roce 1980 začal textaře a manažera Ladislava Vostárka zaměstnávat projekt poprockové kapely, která bude dobře zvládat muzikantské řemeslo a navíc nabídne lidem pořádnou show. V Katapultu, jeho dosavadním působišti, se stále víc prosazovala individualita Oldřicha Říhy, takže byl nejvyšší čas bouchnout do stolu. A tak vzniklo Turbo.

Kapela Turbo v říjnu 1981 založil plzeňský kytarista, zpěvák a skladatel Richard Kybic. Porozumění našel u svého bývalého spoluhráče ve skupině Bumerang Jiřího Langa, ex-člena pražských Marsyas Jiřího Vondráčka a klávesisty Ladislava Rýdla, zakrátko nahrazeného Martinem Laulem. Neodmyslitelnou osobností, která stála u zrodu souboru, byl pražský textař a manažer Ladislav Vostárek.

Hned od počátku se skupina řadila mezi nejžádanější interprety. Byl o ní zájem v blízkém zahraničí. V roce 1985 skupinu ohrozil incident na turné v SSSR, po kterém měla omezenou činnost, což mělo za následek personální změny. Jiřího Vondráčka nahradil basový kytarista Petr „Bob“ Šťastný a Vondráčkovu formální pozici lídra skupiny převzal její skutečný tahoun Richard Kybic. Alba se statisícovými náklady - Hráč a Turbo ´88 - vyzvedly skupinu na 2. místo v anketě Zlatý slavík 1987 a 1988.

V létě roku 1990 Turbo ohlásilo zánik, jeho členové začali podnikat. Turbo se vrátilo až v roce 1999 na velkém koncertu v Plzni na Lochotíně spolu se skupinami Slade a Uriah Heep. Koncertní repertoár byl složen z největších hitů z historie kapely, úspěch byl obrovský, a tak se opětovného zájmu dočkal i Richard Kybic ještě před svou předčasnou smrtí v roce 2003.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.