Už dvanáct let abstinuje, vlastní knihou chce inspirovat další bojovníky se závislostí

1. březen 2023 09:30, aktualizováno

Pokud jste od začátku února nevypili ani kapku alkoholu, záměrně, nebo čirou náhodou, splnili jste výzvu kampaně Suchej únor. Mnohem delší zkoušku odolnosti má za sebou pan Marcel Trunec z Tachovska. Ten abstinuje už dvanáct let. O svém boji se závislostí nyní vydává knihu s výmluvným názvem – Závislák.

„Můj dědeček statečně pil, otčím byl také alkoholik,“ začíná svoje vyprávění dnes šedesátiletý Marcel. Sám alkohol ochutnal poprvé asi v osmi letech. „Na gymnáziu pili tak nějak všichni, ale já rozhodně víc než ostatní. Po absolvování vojny jsem zvolil povolání číšníka. V tom byl asi kámen úrazu.“

Pozvánka na autorské čtení

Číšníka a kuchaře dělal Marcel Trunec zhruba 20 let. Provozoval také hernu, kromě alkoholismu se postupně potýkal i s patologickým hráčstvím. Dostával se do dluhů, které se snažil různě lepit. Pak už to nešlo – a přišla exekuce. Čtyřikrát si Marcel řekl dost a odešel na léčení, až to poslední ale konečně zabralo. „Teď abstinuju zhruba dvanáct let. Neříkám, že mi dnes alkohol nevoní, ale jednoduše už mi to nic neříká.“

Marcel, který dle svých slov vítá jakoukoliv iniciativu typu Suchej únor, se rozhodl vydat knihu, která odhaluje světu jeho příběh. Chce tím hlavně ukázat dalším lidem, že z každé závislosti existuje cesta ven. Důležité je si problém přiznat a mít chuť s ním něco dělat. Kniha nese jednoduchý název Závislák. „Závislosti na alkoholu jsem se zbavil, bohužel mi zbyla ještě ta na cigaretách. Mám ale problémy s plícemi, takže i s ní se pokusím něco udělat,“ uzavírá s odhodláním Marcel.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.