Už jste někdy okusovali stromy? Z mladých listů lípy je dobrý salát

„Mám kamarádku, která je závislá na výhoncích hlohu,“ říká propagátorka kytek k jídlu a autorka květinových kuchařek Jana Vlková, „a já osobně mám velkou zálibu v listech lípy. To je největší blaho kytkožrouta, protože listy se dají okusovat přímo ze stromu.“

Toto blaho můžeme u jednotlivých stromů prožívat přibližně týden. Lípy naštěstí v různých místech raší v různou dobu, takže čas požitku si lze mírně prodloužit výlety za touto pochoutkou. Okusování stromů má jednu nespornou výhodu: „Nehrozí žádné nebezpečí, že k tomu spolykáte nějakou hlínu nebo že se na to vyčůral pes,“ směje se Jana Vlková.

Suroviny pro 4 osoby:

1 malý ledový salát (nebo hlávkový salát nebo okurka)

50 g tvrdého sýra ementálského typu

1 malý pomeranč (nejlépe červený)

50 g vlašských ořechů (nebo lískových ořechů nebo burských oříšků)

100 g mladých listů lípy srdčité nebo velkolisté

20 ml balzamikového octa

sůl

mletý pepř

20 ml oleje z vlašských ořechů (nebo olej z lískových ořechů nebo olej z buráků)

hrst květů třešně na ozdobení

Postup:

Ledový salát nakrájejíme na nudličky, sýr na kostičky.

Pomeranč oloupeme a nakrájíme na tenoulinké plátky (jemným listům lípy a květům třešní by ostatní suroviny neměly konkurovat).

Ořechy nasekáme nahrubo.

Z větviček obereme listy lípy.

V balzamikovém octu rozpustíme sůl, přidáme pepř a nakonec olej a vyšleháme do vláčné emulze.

Všechny ingredience smícháme a salát zalijeme zálivkou.

Ozdobíme třešňovými květy a ihned podáváme.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jana Vlková
Spustit audio