Už pět let pomáhá na Plzeňsku mladým lidem s duševní chorobou unikátní projekt podporovaného vzdělávání

24. duben 2012

Už pět let funguje v Plzeňském kraji projekt podporovaného vzdělávání, který pomáhá studentům s duševním onemocněním. Cílem je, aby student - i přes svou chorobu - dosáhl nejvyššího možného vzdělání. Projekt poskytuje občanské sdružení Ledovec, které už tak pomohlo desítkám mladých lidí.

Projekt podporovaného vzdělávání je, podle slov ředitele občanského sdružení Ledovec Martina Fojtíčka, v republice unikátní. Jde o pilotní projekt, který zatím převzal pouze Jihomoravský kraj.

Vážnější psychické problémy se objevují u zhruba 10 procent lidí mezi 15 a 25 rokem. Právě u nich je pravděpodobnost vzniku nějakého duševního onemocnění vyšší než u jiných věkových skupin.


Rozsáhlou podpůrnou síť tvoří tým profesionálů z více oborů. Ti mohou při potížích neprodleně pomoci nejen samotnému studentovi, ale i jeho rodině a pedagogům.

Kromě pomoci konkrétním studentům se projekt zaměřuje i na semináře a přednášky. Pedagogové se na nich učí, jak před tímto problémem nezavírat oči. Za pět let získalo díky projektu vyšší vzdělání několik desítek studentů s psychiatrickou diagnózou a stovky učitelů i žáků se zúčastnily seminářů a besed k této problematice.


Jak Martin Fojtíček dodává, duševní choroba je zkrátka provázená stigmatem a čím dřív se její "majitel" oklepe a naučí se s ní pracovat, tím dřív se zlepší jeho kvalita života. U mladých lidí se nejčastěji jedná o depresi, schizofrenii, o různé typy fóbií, panik nebo stresů.

autor: kos
Spustit audio