Už po sedmnácté mohou lidé poznávat Plzeňský kraj prostřednictvím soutěže Prázdninová štafeta. Registrace začíná už zítra

Soutěž každoročně vyhlašuje Plzeňský kraj s dalšími organizátory. Spočívá v tom, že se lidé zaregistrují a navštíví předem určený počet míst v regionu, ze kterých pošlou fotografii.

Letos mají lidé na výběr z padesáti turistických cílů, připraveno je i 16 novinek. „Mezi těmi novými je například Čeňkova pila, kde je krásná historická vodní elektrárna, dále třeba umělá zřícenina v Nalžovských Horách nebo nová Šťastná věž ve Spáleném Poříčí,“ uvedl Alois Žižka předseda spolku Dobroslav, který Prázdninovou štafetu spoluorganizuje.

Dalším novým místem, které mohou účastníci Prázdninové štafety navštívit je například i Americká zahrada u Chudenic na Klatovsku. Komentované prohlídky v ní organizuje spolek Otisk. „Momentálně se tu nachází něco kolem 500 dřevin. Arboretum Americká zahrada je jedno z nejstarších arboret v Čechách. Nevybírá se zde žádné vstupné, místo se nezavírá, takže Americkou zahradu můžete navštívit v podstatě kdykoliv. Máme zde dva evropské unikáty. Je to douglaska tisolistá – první douglaska vysazená v Evropě,“ popsal předseda spolku Otisk Karel Jungvirth.

Prázdninová štafeta nabízí nejrůznější tipy výletních cílů. „Obsahuje místa jak velice známá, jako jsou hrady, zámky a muzea, tak ale i přírodní památky, protože si myslíme, že Plzeňský kraj je opravdu bohatý na památky. Jsou tam rozhledny, naučné stezky, ale třeba i zajímavé přírodní lokality. Některé cíle jsou takové zastrčené a utajené, takže ti lidé si udělají třeba i hezkou procházku a podívají se na místa, kde ještě v životě nebyli,“ doplnil František Hykeš z plzeňské zoologické zahrady, která je dalším spoluorganizátorem Prázdninové štafety.

Cíle organizátoři letos vybírali i podle nového kritéria. Tím je vstup zdarma. „V současné době po pandemii koronaviru je spousta rodin, které mají hluboko do kapsy. Takže jsme se snažili vybírat pěkné, lákavé a zajímavé cíle, ale kde současně není vstupné,“ uvedl Alois Žižka.

Na 15 šťastlivců čekají zajímavé ceny

Zapojit do soutěže se mohou děti a mladí do 18 let, akce je ale určená zejména pro rodiny s dětmi. Podle Aloise Žižky musí účastníci udělat jen jedinou věc, a to zaregistrovat se na webu Prázdninová štafeta Plzeňského kraje. Kde si vytvoří vlastní list, na který budou posílat fotografie pořízené u prázdninových cílů. „Na samém konci, ze všech těch, kteří splní alespoň patnáct cílů, tak se vylosuje 15 šťastlivců,“ upřesnil Alois Žižka.

Soutěž Prázdninová štafeta začíná 27. června a potrvá až do konce prázdnin.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio