Ať už se pes koupe venku nebo doma ve vaně, nedovolte, aby došlo k zapaření kůže

23. srpen 2021

Jak upozorňuje plzeňský veterinář Miroslav Svatoš, v důsledku zapaření mohou vzniknout různé záněty kůže, které není úplně snadné vyléčit.

„V srsti se voda drží poměrně dlouho, a když si pes s vlhkou srstí lehne a zapaří se, může dojít k zánětu. Ten psa bolí a svědí, on si to začne lízat a během pouhých 24 hodin je schopen si to rozlízat do značných rozměrů,“ popisuje častou zkušenost veterinářů MVDr. Miroslav Svatoš. Důležité je dohlédnout po koupání psa na to, aby jeho kožich důkladně proschl.

V případě, že se zapaření a následnému zánětu kůže psa přesto nevyhneme, musíme kontrolovat, zda se zánět pod srstí nešíří. „Zcela zásadní je zabránit lízání, to je základ. Veterinář vám poradí, jak se o ránu starat, a podle jejího rozsahu nasadí buď lokální preparáty, nebo i celkovou léčbu antibiotiky,“ říká zvěrolékař.

Podobně jako lidé také psi mívají alergické reakce po koupání ve stojaté vodě, kde se přemnožily sinice. „Doporučuji raději využívat vodní toky, kde voda rychleji teče a potíže tohoto typu tam tolik nehrozí. Pochopitelně pro vznik zapařenin je jedno, kde se pes koupe. To se může koupat i doma ve vaně a dopadne to úplně stejně,“ konstatuje MVDr. Svatoš.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio