Už téměř 30 let buduje malou oázu umění, klidu a potápění v Lomečku ve Starém Klíčově. Velkou radost mu ale stále dělá i focení

14. prosinec 2022

Zdeněk Zrůst je správce Lomečku ve Starém Klíčově a fotograf, který s velkým citem zachycuje život na Chodsku. Nedávno vydal velký kalendář Chodsko 2023 obsahující výběr nejkrásnějších snímků mapujících rok na Chodsku.

Čtěte také

Lomeček je bývalý zatopený kamenolom, který najdete u Starého Klíčově (součást Mrákova) na Chodsku. Celý areál je vyhlášený nejen jako skvělé místo pro koupání a odpočinek, ale také díky podvodní pozorovatelně, která je umístěna hluboko pod hladinou. Aktuálně v ní lze pozorovat okouny, štiky nebo obrovské jesetery. Lomeček je ale zároveň také „galerií pod širým nebem“ – svá díla už tam zanechali mnozí umělci, přátelé Zdeňka Zrůsta.

Kromě práce na Lomečku se Zdeněk Zrůst s velkou chutí věnuje i focení. Ostatně k fotografování ho to táhne už od malička. Pochlubit se může mimo jiné překrásnou kolekcí fotografií zachycujících krojované Chody – od těch úplně nejmenších až po chodské babičky a dědečky.

Moderátorka Michaela Vondráčková a Zdeněk Zrůst

Jak těžké bylo získat důvěru Chodů? Pomáhá mu při focení jeho zkušenost z mládí, kdy byl modelem a dokonce v roce 1995 získal titul Nejkrásnější muž České republiky? A co přesně obsahuje nový kalendář Chodsko 2023, který nedávno vydal? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio