Už téměř dva měsíce je uzavřené interní oddělení v nemocnici v Domažlicích. Důvodem je nedostatek lékařů

22. červen 2020 10:35

Ke konci dubna z nemocnice v Domažlicích odešli dva lékaři a zatím se za ně nepodařilo najít náhradu. Podle vedení nemocnice totiž jednání s novými lékaři zbrzdil koronavirus. Hledání tak stále pokračuje a lůžka z interního oddělení zatím mají jiné využití.

„Teď tu leží pacienti dlouhodobě nemocní, prostě následná péče. Jsou tu třeba pacienti, kteří čekají na umístění v domově důchodců a pacienti po operaci zlomených krčků tady rehabilitují,“ vysvětlila staniční sestra Dana Halásová.

V současné době je nedostatek interních lékařů po celé republice, což se promítlo i do nemocnice v Domažlicích. „Lékaři mají větší zájem pracovat v ambulantní sféře nebo případně vyhledávají větší nemocnice, kde jsou stabilnější týmy. Do periferie se hledají hůře,“ vysvětlil předseda představenstva Nemocnic Plzeňského kraje Marek Kýhos s tím, že hledání nových lékařů zbrzdil koronavirus.

Aktuální omezení péče popsal předseda představenstva Domažlické nemocnice Petr Hubáček: „Samostatné oddělení JIP má pozastavenou činnost. Co se týká těch, které nemůžeme akutně přijmout, tak se jedná o nemocné v závažném stavu onemocnění. Jsou to srdíčkáři, pacienti s plicním onemocněním nebo i s ledvinovými potížemi, které vyžadují intenzivnější péči.“

Omezení interny je komplikací i pro řadu obyvatel Domažlic

Přestože bez omezení stále funguje akutní interní ambulance, konziliární činnost i předoperační vyšetření, někteří lidé mají kvůli dostupnosti péče obavy. „Byl bych rád, kdyby se to nějakým způsobem zprovoznilo, protože nejbližší nemocnice je Stod a potom až Klatovy, které jsou 30 kilometrů. Pokud by někdo měl nějaké zdravotní problémy, byl by to vážný problém. Obzvláště pro osoby staršího věku,“ netají své obavy například obyvatel Domažlic Josef Fidrant.

Nejistotu cítí i někteří zaměstnanci. „Pro nás je také nepříjemné pracovat v takové nejistotě, když nevíme, jestli tu interna vůbec někdy bude a co bude s námi. Tři čtvrtiny sester mají hypotéky a na práci jsme závislé. Potřebujeme, aby se interna zprovoznila, už jen kvůli našim pacientům, protože Ti jsou na tom biti,“ uvedla staniční sestra Dana Halásová.

Šéf domažlické nemocnice Petr Hubáček věří, že se situace už brzy vyřeší. „V tuto chvíli máme rozjednáno osm lékařů. Na plný nebo částečný úvazek bychom vzali určitě čtyři až pět lékařů, protože máme v plány rozvinout tu i další obory jakou jsou kardiologie, nefrologie atd. Když to vše klapne, tak předpokládám, že nejpozději k 1. září bychom otevřeli internu opět v plném rozsahu,“ uzavřel Petr Hubáček.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio