Už zítra se v Plzni uzavře kvůli rekonstrukcím několik ulic. Městskou hromadnou dopravu čekají proto výluky

30. červen 2020 09:29

Cestující v Plzni se musí připravit na několik výluk v městské hromadné dopravě. Platit začnou už od středy 1. července. Důvodem jsou opravy hned několika ulic. Kromě toho také od zítřka přestane platit povinnost nošení roušek ve všech vozech městské veřejné dopravy, ale také v Zákaznických centrech a doplatkové prodejně.

Cestující v Plzni se musí připravit na několik výluk v městské hromadné dopravě. Platit začnou už od středy 1. července. Důvodem jsou opravy hned několika ulic. Kromě toho také od zítřka přestane platit povinnost nošení roušek ve všech vozech městské veřejné dopravy, ale také v Zákaznických centrech a doplatkové prodejně.

Celkové schema odklonu trolejbusových linek

„Hned dvě výluky se budou týkat centrální části Plzně. V první řadě jde o rekonstrukci ulice Solní, která se bude realizovat za úplné uzavírky provozu včetně městské hromadné dopravy (MHD). Od zítřka tam bude zahájena výluka tramvajových linek 1 a 2 vedených přes náměstí Republiky. Druhou zásadní uzavírkou je celoplošná oprava části Tylovy ulice, jež se dotkne osmi trolejbusových a čtyř autobusových linek MHD v centrální oblasti. Dále se bude rekonstruovat ulice Na Rychtě v Hradišti, která rovněž proběhne za úplné uzavírky a bude mít vliv na provoz autobusové linky číslo 31. Ta bude ukončena na zastávce Zelenohorská a nebude do Hradiště po dobu rekonstrukce zajíždět,“ uvedl dopravní specialista Plzeňských městských dopravních podniků Martin Petr.

Jiné trasy i spoje

U některých linek bude po dobu výluky zajištěna náhradní autobusová doprava. Jiné linky budou muset zvolit objízdnou trasu. Například v případě Solní ulice bude místo tramvají jezdit náhradní spoj.

„Konkrétně půjde o autobusovou linku 2A, která bude propojovat Sady Pětatřicátníku a Anglické nábřeží, kde bude umožněn přestup na tramvajové linky. Po dobu uzavírky Tylovy ulice budou dotčené trolejbusové a autobusové linky vedeny po objízdných trasách, přičemž pro cestující je zásadní odklon části trolejbusových linek přes ulici Americká. V případě uzavírky v Hradišti, tam budou až od 1. září zavedeny ranní školní spoje z Hradiště a to linkou 74,“ upřesnil dopravní specialista.

Omezení na již zmíněných linkách MHD potrvají několik měsíců. První skončí na konci prázdnin. „Nejdříve bude ukončena uzavírka Tylovy ulice a to k 31. srpnu. Konec výluk tramvajových linek v souvislosti s rekonstrukcí v Solní ulici je naplánován na 15. září. Oprava ulice Na Rychtě by měla skončit až v lednu příštího roku, vše ale závisí na průběhu jednotlivých staveb,“ doplnil Martin Petr.

Pozor! Některé spoje nepojedou

Od zítřka začne v Plzni jezdit MHD také podle prázdninového provozu. Nepojedou například školní spoje a u některých tramvajových a trolejbusových linek se o několik minut prodlouží jednotlivé intervaly. Jezdit bez omezení bude po celé prázdniny naopak Zoo vláček.

Všechny potřebné informace o výlukách najdou zájemci na webových stránkách pmdp.cz v sekci „změny v dopravě“ a prostřednictvím mobilní aplikace Moje PMDP. V tištěné formě potom změny uvidí cestující vylepené na jednotlivých zastávkách dotčených linek MHD.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio