Uzavřený bufet Adrie v centru Plzně by měl nabízet stravování

16. duben 2018

Historii měst a míst spoluvytváří i oblíbené výletní restaurace, hotely nebo bufety. Mezi provozovny s příběhem patří i bufet Adrie naproti Tylovu divadlu v Plzni. Jaká bude jeho budoucnost?

Lidé chodili do Adrie na sekanou, salát s rohlíkem nebo na pivo. Od loňského prosince to není možné, bufet je totiž už poněkolikáté uzavřený. Provozovatelů se tam za posledních deset let vystřídalo několik. Kdo bude ten další, to zatím není jasné.

V posledních letech bufet provozovala firma Jaroslava Maloty. „Byli jsme tam přibližně tři roky. Ze začátku se to dalo finančně utáhnout. Po třech letech bohužel tržby spadly a náklady rostly,“ řekl Jaroslav Malota.

Bufet nabízel klasický sortiment, chlebíčky, saláty, sekanou, grilované kuře nebo guláš. Chodili tam hlavně starší lidé a senioři. Mládež nabídka nezaujala. „Radši navštěvují sushi, kebaby, pizzu, stravují se v různých bageteriích nebo chodí do kaváren, kde jim udělají sendvič nebo muffin,“ dodal pan Malota a doplnil, že určitou nevýhodou bufetu je i to, že je na frekventovaném místě, protože je tam problém s parkováním.

Mezi provozovny s příběhem patří i bufet Adrie naproti Tylovu divadlu v Plzni

Kdo bude provozovat Adrii, zatím není jasné

O využití Adrie dříve rozhodoval centrální městský obvod. „I přes velkou snahu se ne vždy povedlo včas a na delší dobu sehnat tam nájemce, který by tam vydržel,“ uvedl starosta centrálního obvodu Radislav Neubauer.

V současnosti pronájem Adrie řeší bytový odbor plzeňského magistrátu, poslední vývoj popsal jeho vedoucí Zdeněk Švarc: „Nechali jsme vypracovat znalecký posudek, abychom znali nájem v čase, místě obvyklý, samozřejmě z důvodu veřejné podpory v rámci Evropské unie, čili nájemné by pro nás nemělo být nižší, než stanoví znalecký posudek. Následně jsme vypsali na úředních deskách a na našem realitním portálu tento nebytový prostor pro zájemce. V současné době už jsme dostali nabídky.“

Zájemců o Adrii je 8 nebo 9. Jejich nabídky předá bytový odbor centrálnímu obvodu, který vydá nějaké doporučení. „Snažíme se doporučit, aby tyto prostory byly používány pokud možno pro restaurační činnosti nebo občerstvení,“ dodal starosta UMO3 Radislav Neubauer. Pronájem Adrie pak projedná komise pro nakládání s majetkem. Konečné slovo bude mít Rada města Plzně. Nový nájemce by Adrii mohl převzít v září nebo říjnu. Znovu otevřít by mohl na podzim nebo v zimě.

autoři: lum , jik
Spustit audio