Uzeniny bez dusitanů? Jsou o něco zdravější a v Německu už poměrně rozšířené

12. srpen 2020

Při jejich nákupu ale musíte vzít v úvahu, že se o mnoho rychleji kazí. Je také otázkou, zda vám uzeniny bez dusitanů budou chutnat.

Dusitany totiž zvýrazňují chuť a barvu. Jejich přispěním má uzenina i soudržnou konzistenci. A především konzervují, tj. zabraňují množení nebezpečných bakterií.

„Je zapotřebí, aby masný výrobek bez dusitanů pocházel od důvěryhodného řezníka, o kterém víme, že přísně dodržuje zásady hygieny a správné technologické postupy,“ zdůrazňuje MUDr. Jan Vachek, primář interního oddělení Klatovské nemocnice. Podle něj u nás nejsme na tento typ uzenin zvyklí, na rozdíl např. od sousedního Německa.

„Dusitany jsou spojovány s některými zdravotními riziky. Na druhou stranu je to ale také otázka chuti,“ připouští lékař, „a přestože konzumaci uzenin obecně moc nedoporučujeme, myslím si, že čas od času ani uzenina s obsahem dusitanů neublíží.“

Jaký názor má primář Vachek na grilování masa na otevřeném ohni? Proč chronicky nemocným doporučuje jíst pravidelně 5krát denně a zdravým lidem tzv. intervalové hladovění? Poslechněte si výživovou poradnu.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio