V annínské sklárně právě tvoří svá díla studenti z několika zemí

16. červenec 2021 11:25, aktualizováno

Sklárna v Anníně na Šumavě slaví 225 let od založení. Studenti z uměleckých škol tam nyní na mezinárodním sympoziu vytváří svá díla na téma Sen v hlubokém lese. Letos dorazili mladí skláři z Prahy, Bratislavy, Budapešti a Wroclawi.

Tradiční sklářské sympozium ve sklárně v Anníně na Šumavě

Stará sklárna s mladou duší. Sklářští designéři v těchto dnech ve sklárně v Anníně pracují na svých dílech. Své návrhy musí z papíru přenést do reality. Sen v hlubokém lese – téma, které je inspirováno Šumavou, nutí studenty se zamyslet nad tím, kde se pohybují a krásy Šumavy promítnout do svých výrobků.

K čemu se hodí sklářskému designérovi kmen stromu? Mladá sklářka z Wroclawi bude vytvářet skleněnou mísu, do které kmen obtiskne. „Pracovní teplota skla pro ruční zpracování je ideální tak 1170 °C,“ uvedl sklář Zdeněk Kunc.

Protože se na roztavené sklo nedá sáhnout rukou, používají skláři na výrobu svých děl mnoho nářadí například kulmičky na šneky, cvokajzy ve tvaru lístku, kulaté nůžky, různé raznice a další.

K sympoziu patří i doprovodný program pro veřejnost, který probíhá přímo v Anníně. Návštěvníci se mohou vydat na naučnou sklářskou stezku, poznávací hru pro děti a přednášky přímo ve sklářské huti.

Veřejnost mohla během sympozia nahlédnout sklářům přímo pod ruce. Lidé si mohli všimnout, že studenti využívají dvou technik foukání skla. Při té jedné, světové, se sedí a při té druhé stojí. Čeští skláři u své práce většinou stojí. „Je to rychlé. Češi jsou hodně rychlí sochaři v tom skle. Ve světě se ti lidé tak plouží, ale Češi chtějí mít vše rychle hotové,“ doplnil sklář Zdeněk Kunc.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio