V areálu Klatovské nemocnice se vyprazdňují staré pavilony

22. květen 2013

Po otevření nového monobloku postupně Klatovská nemocnice opouští staré pavilony. A zatímco už je například jasné, že v budově bývalé interny vznikne archiv klatovského muzea, pro další objekty se využití teprve hledá.

„V areálu Klatovské nemocnice se uvolnila budova interny, pak také budova 209, kde byla psychiatrie a dětské oddělení, ta se bude předávat zpátky městu. Dále čtvrtá budova polikliniky, kde bylo oční oddělení, ta bude předávána rychlé záchranné službě. A samozřejmě stará budova vrátnice. Na předání se připravují i další pavilony,“ říká vedoucí technického oddělení nemocnice Václav Jakl.

Zatím poslední stěhování se týkalo oddělení psychiatrie a LDN. Tato oddělení našla zázemí v budově, ve které dříve sídlila ortopedie a neurologie.

„Budova je z provozního hlediska v rámci optimalizace a úsporných opatření nejblíže k monobloku. Od roku 2005 sem bylo krajským úřadem investováno devět milionů korun.“

Aby ale budova zcela vyhovovala potřebám nových oddělení, musely se tady udělat určité úpravy, které přišly na zhruba tři miliony korun.

„Například v prvním nadzemním podlaží byly do oken kompletně doplněny mříže, tam je psychiatrické oddělení. Jinak do všech místností byl instalován elektronický požární systém, v případě požáru se odblokují únikové cesty, protože jinak musí být vzhledem ke skladbě klientů dveře uzavřeny,“ popisuje Jakl.

„Ve druhém nadzemním podlaží, kde byly operační sály ortopedie, vzniklo zázemí LDN,“ dodává Václav Jakl. Stěhování klatovské nemocnice prý ale ještě nekončí.

„Rádi bychom ještě přestěhovali oddělení dialýzy a nukleární medicíny, tam jsou také obrovské náklady na energie. Vize je taková, že by to mělo být co nejblíže, to znamená do technické budovy poblíž monobloku.“

Město se chce dohodnout s krajem

Jedna z uvolněných budov v areálu nemocnice patří městu. Jde o právě uvolněný pavilon psychiatrie a dětského oddělení.

„Pořád máme na zřeteli využití celého území, které má velkou hodnotu. Je to přírodní park, který je na kraji městské zástavby, a je také hojně navštěvován. Rádi bychom dosáhli ve spolupráci s Plzeňským krajem, který vlastní část pozemků, nějaké úpravy ke zlepšení toho prostředí. A pokud jde o budovu samotnou, bylo by pěkné, kdyby byla zachována pro účely, které nenaruší parkový ráz – to znamená účely sociální a podobně,“ popsal místostarosta Klatov Jiří Štancl, jaké má město s pavilonem plány.

O osudu ostatních prázdných budov v areálu nemocnice rozhodne jejich vlastník, tedy Plzeňský kraj.

autoři: tej , en
Spustit audio