V Aténách se žije dobře, říká rodačka z Plzně s řeckým příjmením

11. listopad 2016

Už několik let trvale žije v Aténách, po provdání se místo Jandošová podepisuje Kanellia. Jak se žije v Řecku, to nám přišla vyprávět plzeňská rodačka, která je na jihu Evropy velice spokojená.

Lenka Kanellia chválí především příjemné klimatické podmínky a optimistický náhled na život, který je Řekům vlastní. Řecky se naučila poměrně dobře, často tam v minulosti vypravovala zájezdy v roli majitelky malé cestovní kanceláře.

S manželem, který je právníkem, se dali dohromady přes internet. Dnes vychovávají dceru Kristýnu dvojjazyčně - manžel na ní mluví řecky, ona česky. Dcera tak při občasném pobytu v Plzni navštěvuje běžnou plzeňskou základní školu.

Řekové prý nejsou tak pohodlní a líní, jak se o nich říká. Jsou vstřícní, milí a otevření. A Lenčin manžel a čeština? To dohromady moc nejde. Prý si umí tak akorát v české restauraci objednat svíčkovou pivo...

Český systém školství je úžasný

V řeckých školách je trochu chaos, například tu vůbec nejsou klasické jídelny tak, jak je známe z českých škol. Úroveň vzdělávání v základních školách je neporovnatelná a české školy v tomto ohledu vychází jako jasní vítězové.

Krajanský spolek je v Aténách velice aktivní

Každou sobotu Lenka Kanellia pomáhá s činností českého krajanského spolku. Děti se učí číst a psát v češtině, o výuku je velký zájem. Kulturních akcí je zhruba 30 ročně: karnevaly, filmová promítání, literární besedy. Češi v Aténách zkrátka drží pohromadě, je jich tam zhruba sedm stovek.

Co vědí Řekové o Češích? Proč zůstane Lenka v Řecku i nadále? A kolikrát ročně se dostane s dcerou na výlet do Plzně? si celý rozhovor moderátora Stanislav Juríka s Lenkou Kanellia.

Spustit audio