V Bečově odhalili další monumentální plastiku. Je jí desetimetrový a 2,5 tuny vážící kříž

29. květen 2018 15:50

V Bečově nad Teplou přibyla další monumentální socha. Vznikla v rámci 10. ročníku kovářského sympozia. Dostala název Dotýkat se nebe a jde o největší kovaný kříž nejen v Karlovarském kraji, ale v celé republice.

Pracovalo na něm celkem 93 kovářů z Česka i ze zahraničí. Je umístěný na nejvyšším bečovském kopci - Zlatém vrchu.

Autorem jeho finální podoby je umělecký kovář Ivo Rudolf z Vodné. Dílo je zasazené do betonového soklu, obloženého kamenem. Jeho základnu tvoří dvoumetrový komolý šestiboký jehlan, na kterém je 48 drobných kovářských plastik. Ty jsou doplněné o umělecké vitráže. Střed kříže je zdobený 24karátovým zlatem.

Samotný kříž je složený z takzvané pásoviny o průřezu 100 x 20 milimetrů. Ty nejlehčí kusy vážily 50 a ty nejtěžší 150 kilogramů. Matky jsou z masivního čtyřhranu, a podle Ivo Rudolfa manipulace i kování na něm bylo vyčerpávající.

Skutečným oříškem bylo dopravení kříže na Zlatý vrch. Monumentální plastika je totiž 10 metrů vysoká a váží dvě a půl tuny. Na místo ho nakonec vyvezla dvě nákladní auta.

Bečov nad Teplou má nyní kromě hradu a zámku s vzácným relikviářem svatého Maura díky tomuto mimořádnému dílu další dominantu. Monumentální kříž na Zlatém vrchu je desátou kovanou plastikou, která zdobí toto středověké město. 

Spustit audio